BiH
28

Uoči izbora raste broj međunacionalnih napada: Vandali oskrnavili džamiju u Livnu

Piše: F.V.
Tokom noći s nedjelje na ponedjeljak nepoznata osoba ili više njih su provalili u livanjsku džamiju hadži Ahmeda Dukatara na Topovima, te ispisali nekoliko uvredljivih grafita, pobacali knjige, među kojima i kur`ane, te prusuli farbu po zidovima i ćilima džamije, potvrđeno je iz Rijaseta IZBiH.

Zlodjelo je primijetio imam te džamije hafiz Zekerijah ef. Ribo neposredno pred klanjanje podne namaza pošto sabah nisu klanjali u toj džamiji, već u dan ranije otvorenoj Ćurčinici.

Bacali svete knjige

Medžlis IZ Livno je slučaj prijavilo policiji koja je izišla mjesto događaja, te napravila uviđaj.

"Uz grafite i prolivenu farbu policajci su našli i kutiju u kojoj je bila farba te jednu četku kojom su se služili ispisujući grafite. Jako nas je pogodio čin razbacivanja kur`ana i skrnavljenja džamije nakon besprijekorno priređenog otvaranja naše Ćurčinice koje je proteklo u najboljem redu", izjavio je predsjednik MIZ Livno Hajrudin Maksić.

Nažalost, napad se dogodio u noći istog dana kada je u Livnu svečano otvorena džamija Čurćinica. Sa tog skupa su poslane poruke mira i suživota u Livnu.

Svečanosti je prisustvovao i Fra Miroslav Ištuk, gvardijan samostana na Gorici koji je tada rekao je da je bio tužan i žalostan što je Čurčinica minirana 24. marta 1994. godine kao i onda kada su rušene crkve, te ustvrdio kako su to činile "sluge nečastivoga kojima ništa vjersko i božansko nije sveto".

"Tog dana bio sam tužan i žaloastan, ali jednako toliko sam danas radostan, jer kako da se ne raduje vjernik kada se otvaraju mjesta gdje će se Bog slaviti. Ova džamija je svih nas, svih vjernika, one pripadaju Bogu, a Bog pripada nama", rekao je Ištuk.

Slična poruke, podsjetimo, tada je uputio i imam Dževad ef. Hadžić.

"Mi smo gradili Čurčinicu s puno ljubavi i vjere u Boga, da širimo ljubav među ljudima bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost i stoga pozivamo sve ljude da ovu bogomolju smatraju svojom", poručio je Hadžić.

Izbori i napadi

Nažalost, kako se približavaju opći izbori u BiH, sve je više međunacionalnih incidenata. Najprije je u Kozluku kod Zvornika ubijen Ahmet Hasanović (81), potom su preminuli Nikola Crepulja (74) i Marica Kristić (79), hrvatski povratnici iz sela Ratanj u blizini Kraljeve Sutjeske, koji su 21. aprila brutalno pretučeni. Njih je ubio 22-godišnji Arnes Delić iz sela Dragovići u općini Vareš. Povratnike ovih dana napadaju i u Čapljini.

U Zenici je prošle sedmice spaljena kapela u mjestu Gradišće kod Zenice. Kako se pretpostavlja, kao povod za taj gnusni vandalski čin uzet je doček ratnog zločinca Darija Kordića u Zagrebu.

U noći kada su na Svjetskom prvenstvu igrali Brazil - Hrvatska u Kiseljaku su zapaljene zastave BiH, kao i objekt Patriotske lige BiH. Također, navijačkim bojama maskirani simpatizeri Hrvatske su u selu Golinjevo kod Livna zapalili dvije zastave BiH. Zastave su bile postavljene na igralištu uz cestu Livno-Tomislavgrad.

Sve su to, nažalost, već viđene scene u Bosni i Hercegovini uoči gotovo svakih izbora i cijelo društvo bi se moralo više zauzeti kako u mjesecima do izbora ne bi padale nove mrtve glave.