Badnje veče
129

Uoči Božića goraždanski paroh pozvao da gradimo mostove, a ne da rušimo i uništavamo jedni druge

E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Pravoslavni vjernici iz Goražda i Novog Goražda proslavljaju Badnje veče koje najavljuje najradosniji hrišćanski praznik Božić, dan rođenja Isusa Hrista.

Za Badnji dan i božićne praznike vjernici se tradicionalno okupljaju kod crkve Svetog Đorđa u Donjoj Sopotnici i kapeli u Goraždu gdje svečano proslavljaju božićne praznike uz običaje predaka. Običaj je tradicionalno paljenje badnjaka nakon večernje liturgije koju predvodi goraždanski paroh Marko Marković.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

On objašnjava kako je protekao Badnji dan, te šta je sve važno za doček velikog hrišćanskog praznika.

Naime, molitvom i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se rođenje Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.

Badnjak predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri donijeli Josifu i Mariji da nalože vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus. Badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića kada se objavljuje radost Hristovog rođenja.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Svake godine se tradicionalno okupljamo ovdje kod svetog hrama i u kapeli u Goraždu gdje svečano proslavljamo Božićne praznike, poštujemo običaje koje su poštovali naši preci već vjekovima. Danas smo pripremali sve za večerašnje nalaganje badnjaka, jutros smo poranili jer je takav običaj, išli smo u šumu i sjekli badnjak, to je hrastovo ili cerovo drvo koje smo zajedno donijeli i pripremili sve za večerašnje nalaganje i bogosluženje. Spremamo tradicionalnu pečenicu koju ćemo, ako Bog da, sutra kada se omrsimo da jedemo", popjašnjava Marko Marković, paroh goraždanski.

Badnje veče i Božić su prilika za okupljanje porodice i prijatelja i tradicionalno druženje uz kuhano fino i druge poslastice, a paroh Marković posebno naglašava da i ovog Božića želi prvenstveno mir i radost među svim ljudima u svijetu, kao najdragocjenije vrijednosti.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Mir zato što je bogomladenac Hristos sišao među nas ljude i postao čovjek da nas izmiri sa bogom, radost jer nam je pružena šansa za spasenje. Ova godina koja je iza nas, nažalost je godina velikog stradanja naše braće i ljudi u Ukrajini, u Rusiji, u Palestini. Ja kao sveštenik i hrišćanin svakog čovjeka doživljavam kao svoga brata i zbog toga mi je teško da gledam kako drugi narodi stradaju i pate u ove dane. Poželio bih više mira, više razuma među ljudima jer to je i smisao Božića. Mi se pozdravljamo "Mir Božiji, Hristos se rodi", pa neka mir božiji bude u svakom narodu i da naši dragi u Ukrajini, Rusiji i Palestini, gdje god se strada zbog rata, provedu ove dane u miru i da sloga i mir zavladaju među ljudima, da pobjedi razum i lijepa riječ. Neka to bude poruka za ovaj Božić i sve naredne godine jer mislim da ima to negdje u nama samo treba to da iskopamo, da gradimo mostove i da se borimo za te mostove, a ne da rušimo i uništavamo jedni druge", poručio je Marković.

Nakon Badnje večeri u pravoslavnim domovima očekuje se tradicionalno porodično druženje uz bogatu trpezu.