Nedostatak kvoruma
18

UO UNSA nije raspravljao o radnom odnosu Gavrankapetanovića, rektor Škrijelj žali zbog situacije

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Sjednica Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu, na kojoj je trebalo da bude razmatran radni odnos Ismeta Gavrankapetanovića, nije održana zbog nedostatka kvoruma, a od 11 članova bila su prisutna samo četiri.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj potvrdio je da su na sjednici bila prisutna samo četiri od ukupno 11 članova.

"Na sjednici su bili prisutni predsjednik Murat Ramadanović, Mersiha Slipčević, Kasim Bajrović i Abidin Deljanin. U ovom trenutku UNSA, kada je riječ o tačkama dnevnog reda koje su trebale biti na sjednici Upravnog odbora, nema odluke i nema zaključka", kazao je Škrijelj.

Naveo je kako su četiri člana bila opravdano odsutna: Dejan Milošević, Lidija Pehar, Jasminka Graščević i Sifet Kukuruz.

"Sljedeća sjednica zakazana je za sedam dana po poslovniku. Idućeg petka u 14 sati će biti ponovljena vanredna sjednica UO kada će se pokušati osigurati kvorum, da se rješavaju tačke koje su bile na današnjem dnevnom redu", istakao je rektor Škrijelj.

Međutim, nije želio komentirati podnesenu krivičnu prijavu budući da je, kako kaže, nije vidio.

"Vidio sam da se tamo spominje i moje ime. Tužan sam zbog toga zato što nijednim svojim potpisom i nijednim svojim aktom nisam doveo u pitanje status kolege Ismeta Gavrankapetanovića. Izražavam žaljenje što Gavrankapetanović ne radi u nastavi na Medicinskom fakultetu, ali nije do mene kao rektora. To je direktna stvar Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta, dekana Medicinskog fakulteta i tijela i organa Medicinskog fakulteta zaduženih po zakonu i statutu da osiguraju zakonit rad", rekao je on.

Dodao je da će sudski spor pokazati da li su oni tu povrijedili pravo Ismeta Gavrankapetanovića.

"Riječ je o tome da je kolega Gavrankapetanović imao potpisan ugovor o radu, dvojni radni odnos. Imao je veći dio radnog odnosa na KCUS-u i manji dio radnog angažmana na Medicinskom fakultetu. Pošto je dao otkaz na KCUS-u on se o pitanju radnog odnosa svojim otkazom sam distancirao od rada na KCUS-u. Kada je riječ o Medicinskom fakultetu, kolega Ismet Gavrankapetanović je imao ugovor o radu na određeno vrijeme na pet godina, potpisan s nekim prethodnim dekanom, što je bio protuzakonit ugovor o radu, jer redovni profesor ugovor o radu sklapa na neodređeno vrijeme. Taj ugovor nije potpisao rektor i nije potpisala sadašnja dekanesa, već neki dekan ranije", istakao je on.

Škrijelj je izjavio kako Ismet Gavrankapetanović sada želi pokrenuti krivičnu prijavu protiv njega, zato što mu je raskinut ugovor o radu potpisan dok on nije bio rektor.

Murat Ramadanović nije želio komentarisati da li se politika upetljala u cijeli slučaj ili ne, jer u to nema uvida.

"Ja samo provodim zakon. Moje lično mišljenje je da ću uraditi sve što je u skladu sa zakonom. Ukoliko je Ismet Gavrankapetanović na strani zakona i ja ću biti na njegovoj strani", zaključio je Ramadanović.