BiH
0

UO Udruženja tužilaca BiH negoduje zbog medijskih napada i vrijeđanja sudske vlasti BiH

FENA
Upravni odbor Udruženja tužilaca Bosne i Hercegovine negoduje zbog učestalih medijskih napada i otvorenog vrijeđanja sudske vlasti u BiH, a smatra da dosegnuti nivo otvorenosti u radu institucija bh. sudske vlasti omogućava elementarnu provjeru tačnosti temeljnih podataka teme o kojoj se izvještava, pojedini djelatnici u medijima ciljno zanemaruju u neskrivenoj težnji za senzacijom.

Reagirajući na "medijske napade" saopćenjem za javnost, UO navodi tri primjera: emisiju “Pečat” TVRS od 8. februara, u kojoj je gost bio Dževad Galijašević, gdje se "bez ikakvih ograda i voditeljicinih primjedbi svi tužioci u BiH proglašavaju korumpiranim".

Kao primjer ističe i centralni dnevnik TVBiH od istog datuma "u kojem voditeljica Lejla Zvizdić otvoreno omalovažava konstataciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića izrečenu nakon posjete Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću – o vidljivom napretku sudske reforme u BiH". Konačno, navodi i primjer članka u dnevnom listu ”San” od 9. februara pod naslovom “Za koga radi državni tužitelj Marinko Jurčević”, "u kojem se na najgrublji način, lišen ikakvih civilizacijskih ograda, iznosi niz neistina i nasrće i na samu osobu glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH".

UO Udruženja tužilaca BiH smatra da "one koji ne znaju treba poučiti, a zaboravne podsjetiti - da demokratsko društvo kojem težimo stvoriti i u kojem je objektivna informacija neophodna i nezaobilazna nije odvojivo od znanja, profesionalizma, niti od odgovornosti za izgovorenu riječ".