BiH
0

UO Udruženja poslodavaca FBiH osudio napad na Žuju i medijsku kampanju protiv Imamovića

FENA
Upravni odbor Udruženja poslodavaca Federacije BiH danas je na sjednici u Sarajevu osudio napad na Sabahudina Žuju, direktora kompanije Farmavita i člana tog udruženja, te pozvao organe sigurnosti da slučaj detaljno istraže i protiv izvršilaca pokrenu sve zakonom predviđene mjere.

Upravni odbor je razmotrio i medijsku kampanju koja se vodi protiv Nihada Imamovića, generalnog direktora ASA- Prevent holdinga, a u kojoj se, kako se ističe u saopćenju tog odbora, iznose neprovjereni i neargumentovani navodi.

Odbor je također u smislu zastupanja i zaštite interesa svojih članova osudio i takav način informiranja.

Pored ovih tema raspravljano je o predloženim nacrtima zakona iz fiskalne politike, koji, kako se ističe u saopćenju, ne zadovoljavaju zahtjeve poslodavaca, jer nisu postigli osnovni cilj, a to je rasterećenja privrede na koji se Vlada FBiH obavezala na početku svoga mandata.

Na sjednici je također utvrđeno da se u primjeni Zakona o javnim nabavkama i prilikom raspisivanja tendera za javne nabavke u građevinarstvu vrši kontinuirano mijenjanje kriterija kod odabira kompanija.

U tom smislu donesena je odluka da se organizira posebna sjednica grupacije iz građevinarstva na kojoj će se napraviti detaljna analiza i pokrenuti inicijativa za utvrđivanje klasifikacije preduzeća iz ove oblasti po evropskim standardima.

Prema spomenutoj analizi će se utvrditi jasni i definirani standardi koji će se primjenjivati pri odabiru kompanija koje mogu učestvovati na tenderima za izvođenje radova koji se finansiraju iz budžetskih iznosa, navode iz Udruženja poslodavaca FBiH.