Zastrašivanje
102

UO KCUS-a traži pokretanje krivičnog postupka zbog podrške Gavrankapetanoviću

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu zadužio je generalnu direktoricu Sebiju Izetbegović da pokrene krivični postupak protiv osoba ili grupe osoba koje su se udružile u pisanju podrške šefu Klinike za ortopediju i traumatologiju prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću.

Potpredsjednik Upravnog odbora prim. dr. Jasmin Kapetanović je, kako saznajemo, na jutarnjem sastanku kazao da je generalna direktorica KCUS-a zadužena da pokrene krivičnu prijavu protiv onih ljekara koji su zloupotrijebili potpis kolega prilikom potpisivanja izjave za podršku prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću.

Jedan od potpisnika izjave dr. Hasan Tanović objasnio nam je da zbog godišnjih odmora nisu svi ljekari bili na Kliničkom centru UNSA prilikom potpisivanja zajedničke izjave, a da su neki od njih telefonski pristali da budu upisani i potpisani na listi.

"Neki od ljekara koji su potpisani na listi zaista nisu bili tu i svojeručno je potpisali, tako da su se za njih potpisale kolege koje su se čule s njima. Ako su ostala tri-četiri imena nepotpisana, od kojih nismo dobili podršku, zašto bi se falsifikovala ostala imena. To je glupost", napomenuo je Tanović.

Dodao je da cijela situacija upućuje na zastrašivanja, odnosno na potrebu da se neko "povuče" s liste, da negira svoje mišljenje, kao što su neke kolege već uradile.

"Niko od nas nije za to da ta priča ide u nedogled, ali u svakom slučaju nećemo pustiti da nas neko maltretira i da radi šta mu je volja. Na kraju krajeva, Gavrankapetanović je odbio da bude šef Klinike za ortopediju i traumatologiju, isto kao i prof. dr. Mirza Bišćević - ne znam u čemu je problem", poručio je Tanović.

Dr. Mirza Bišćević potvrdio nam je da ne prihvata šefovsku poziciju, isto kao što je ne prihvata ni dr. Gavrankapetanović.

"Stvar je samo u principu. Zaista je jadno i smiješno ako je iskazivanje mišljenja krivično djelo", kazao je Bišćević za Klix.ba.

Direktorica Kliničkog centra UNSA dr. Sebija Izetbegović naredila je hitno očitovanje pod kojim uslovima su ljekari sa Klinike za ortopediju i traumatologiju dali pismenu podršku šefu ove klinike dr. Ismetu Gavrankapetanoviću, nakon što je uprava KCUS-a najavila njegovu smjenu.

Direktor hirurških disciplina dr. Dželaludin Junuzović zatražio je od dr. Ismeta Gavrankapetanovića da se izjasni o ovom slučaju.

"U Kabinetu generalne direktorice zaprimljena je izjava ljekara sa vaše Klinike čime se izražava negodovanje o navodnom preustroju Klinike te rotaciji šefa Klinike. Po nalogu generalne direktorice molim vas da se hitno očitujete na osnovu kojih informcija i kojih argumenata ste prikupljali potpise i izjave", navodi se u dopisu dr. Junuzovića.

Podsjećamo, pismo podrške dr. Gavrankapetanoviću potpisalo je 15 od 19 ljekara sa Klinike za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Imenom i prezimenom: prof. dr. Mirza Bišćević, doc. dr. Đemil Omerović, mr. sci. dr. Senad Maksić, mr. sci dr. Semin Bećirbegović, prim. dr. Amir Ahmetović, prim. mr. sci dr. Husein Čamo, dr. Fahrudin Helać, dr. Hasan Tanović, dr. Mehmed Jamakosmanović, dr. Elvir Baždar, dr. Ehlimana Hadžić-Agović, dr. Edin Kulenović, prim. dr. Dario Ivanišević, doc. dr. Fuad Džanković, dr. sci Hadžan Konjo.

U međuvremenu je, prema nezvaničnim informacijama, određeni broj ljekara "povukao" potpise.