{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UO BHRT-a osporio imenovanje urednika informativnog programa BHT1

S
30.1.2008. u 18:05
0
0
UO BHRT-a osporio imenovanje urednika informativnog programa BHT1
0
UO BHRT-a osporio imenovanje urednika informativnog programa BHT1
Upravni odbor Radio Televizije Bosne i Hercegovine (BHRT) na jučerašnjoj je sjednici, bez obrazloženja, osporio imenovanje urednika Informativnog programa BHT 1 koji je izabran u zakonom predviđenoj proceduri.
Kako se navodi u saopćenju uredničkog tima i poslovodstva RTV BiH, uređivački kolegiji Radija i Televizije te poslovodstvo kuće smatraju da je UO, osporavanjem predloženog kandidata i nametanjem drugog, te stalnim pritiscima za kadrovskim promjenama, odstupio od svoje zakonske nadležnosti i nedvosmisleno iskazao namjeru neposrednog uplitanja u uređivačku i kadrovsku politiku BHRT-a.

Pored toga, UO traži raspisivanje konkursa i za sve ostale uredničke pozicije u Radiju i Televiziji. Takvim zahtjevom UO osporava profesionalni kredibilitet postojećeg uredničkog tima i iskazuje namjeru potpune kontrole uređivačke i kadrovske politike RTV BiH, navodi se u saopćenju.

Uredništvo i poslovodstvo BHRT-a odbacuju namjere UO-a da se svojim odlukama direktno upliće u uređivanje programa i imenovanje urednika.

Takvim ponašanjem UO ruši i onemogućava uređivačku samostalnost i nezavisnost Radija i Televizije BiH kao javnog servisa svih građana, a ne pojedinih političkih opcija i opredjeljenja.

Pomenute tendencije urednički tim i poslovodstvo RTV-a BiH smatra veoma opasnim, ne samo za poziciju i nezavisnost javnog servisa BiH, već i za konačan završetak reforme javnog RTV sistema u našoj zemlji što je jedan od posljednjih uvjeta za integraciju u Evropsku uniju.

Uredništvo i poslovodstvo BHRT-a odlučni su da u skladu sa zakonom očuvaju Radio Televiziju BiH kao nezavisni i profesionalni javni servis svih građana ove zemlje, zaključuje se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: