BiH
0

Unutrašnji dug RS-a 167 miliona KM

FENA
Narodna skupština Republike Srpske (RS) danas je po hitnom postupku usvojila Zakon o izmjenama i dopunama zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjeg duga RS-a.

Ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić rekao je da unutrašnji dug ovog entiteta iznosi 167,6 miliona KM, od čega dug prema dobavljačima iznosi 87,6 miliona KM, što je manje od zakonom predviđenog ograničenja.

Usvojene izmjene zakona odnose se na isplatu troškova sudskog postupka, a sukcesivne misije općih obaveza mogu se vršiti do 31.decembra.

Tokom poslaničke rasprave Srpska demokratska stranka (SDS) upozorila je da nisu ispunjeni uvjeti da se ovaj zakon usvaja po hitnom postupku, dok su poslanici stranaka na vlasti ocijenili da su ovim zakonom osigurana povoljna rješenja za povjerioce.

Poslanici bi u nastavku zasjedanja trebalo da se izjasne o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o zdravstvenom osiguranju i dječijoj zaštiti.

Parlament će razmatrati promjene ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS-a, a odlučivat će se i o produžetku mandata Komisiji za simbole RS-a.