Globalna inicijativa
185

Unsmoke Sarajevo: Uz glavnu saobraćajnicu posađeno 86 stabala za čišći zrak

FENA
Globalnu inicijativu "Unsmoke your World u Sarajevo" koja ima za cilj omogućiti građanima Sarajeva da udišu čistiji zrak pokrenula je kompanija "Philip Morris", a ideju su podržale Općina Centar i Općina Novo Sarajevo.

U okviru inicijative u tim će općinama biti posađeno 86 stabala uz glavnu gradsku saobraćajnicu. Jedan dio drvoreda nalazi se na području Centra u ulici Zmaja od Bosne, od TC Alta do Mašinske škole, a drugi u susjednoj općini, od Pofalića do Socijalnog.

Akcija je ozvaničena današnjom simboličnom sadnjom prvog stabla u drvoredu koje su zasadili direktor kompanije "Philip Morris" za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Srđan Lazović, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, načenik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i v.d. direktora preduzeća "Park" Edin Abdurahmanović.

Generalni direktor kompanije "Philip Morris" za BiH i Crnu Goru Srđan Lazović naveo je da je riječ o projektu nazvanom "Unsmoke Sarajevo" (Od-dimimo Sarajevo), kao dio šire kampanje koju provodi ta kompanija a to je "Unsmoke your World" koja je započeta prošle godine.

"U Sarajevu sam posljednje tri godine imao priliku da vidim koliko je problem zagađenja prisutan. Drago mi je da se nalazim na čelu društveno-odgovorne kompanije koja može da podstakne društveni dijalog, a koji se tiče pitanja zagađenja grada", kazao je Lazović.

Lazović je rekao da će on vjerovatno jednom da ode iz Sarajeva ali da zna da će ostati Sarajlija, bar u srcu, te da će ostati i drvored kao doprinos kompanije "Philip Morris". On je kazao da će u okviru te inicijative biti zasađeno više od 4.000 stabala niskog rastinja te 86 stabala visokog rastinja.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, govoreći o značaju te inicijative, istakao je da je taj zajednički projekt iniciran, između ostalog, zagađenjem zraka u Sarajevu.

Ajnadžić je naveo da će i mimo te inicijative Općina Centar nastaviti rad na očuvanju i uređenju javnih zelenih površina, a samo u ovoj godini na području Centra planira zasaditi 15.000 novih stabala, urediti i obnoviti brojne zelene površine.

Općina Novo Sarajevo će, prema najavama načelnika Nedžada Koldže, u saradnji s Parkom dati doprinos očuvanju zelenih površina u Sarajevu.

Koldžo je, između ostalog, ustvrdio da kad se sadi drveće ostavlja se nešto dobro za budućnost, planetu, građane...