|

Unsko-sanski kanton donosi zakon o porijeklu imovine, kazne upola manje u odnosu na KS

Unsko-sanski kanton donosi zakon o porijeklu imovine, kazne upola manje u odnosu na KS
8
M. N.
24.10.2019. u 14:56
5
komentara
8

dijeljenja
Unsko-sanski kanton donosi zakon o porijeklu imovine, kazne upola manje u odnosu na KS Foto: RTVUSK
Unsko-sanski kanton uskoro će dobiti zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u tom kantonu. Zakon u formi nacrta razmatran je na sjednici Skupštine, a po uzoru na Kanton Sarajevo u kojem je Prijedlog ovog zakona usvojen 17. aprila ove godine.
Kako je zastupnica Ilda Alibegović navela u inicijativi, navedeni prijedlog zakona obavezuje nositelje javnih funkcija da prijavljuju zatečenu imovinu, prihode i poklone koje dobiju u toku obavljanja javne funkcije i to svake godine s predviđenim novčanim kaznama za njegovo kršenje. Nacrt je napravljen po uzoru na onaj koji je usvojen u Kantonu Sarajevo, a kako bi se ubrzala procedura njegovog donošenja.Kako se navodi u nacrtu, nadležni organ je Ured za borbu protiv korupcije USK koji će vršiti prijem, ažuriranje, kontrolu, čuvanje i uništavanje podataka o porijeklu imovine te evidentiranje i kontrolu poklona.

Nositelji javnih funkcija dužni su da prijave nepokretne stvari u zemlji i inozemstvu, pravo na vlasništvo u pokretnim stvarima u vrijednosti većoj od 5.000 KM u zemlji i inozemstvu, dionice, akcije i obveznice u zemlji i inozemstvu, depozite, dividende i kamate bankama, prava na osnovu autorskih, patentnih i sličnih prava intelektualne svojine u zemlji i inozemstvu, finansijske obaveze prema fizičkim i pravnim osobama te izvor i visinu godišnjih novčanih prihoda.

Prijavu su dužni da izvrše u roku od 30 dana od dana preuzimanja javne funkcije i to da vrši svake godine, kao i kada završi dužnost.

Kao i u KS, poklon u vrijednosti do 200 KM mogu zadržati, a sve poklone koji prelaze ovu vrijednost moraju prijaviti i predati organu vlasti. Ne smiju primiti novac, ček ili drugi vrijednosni papir bez obzira na iznos.

Moraju se prijaviti i protokolarni pokloni kao što su državni simboli, medalje i protokolarne oznake koje, nakon što završi funkciju, postaju vlasništvo organa ili institucije u kojoj obavlja dužnost.

U slučaju nesrazmjera između prihoda i imovine, kao i u slučaju osnova za sumnju u istinitost podataka i zakonitosti načina na koji je imovina stečena, Ured je dužan o tome obavijestiti tužilaštvo i SIPA-u. Svi podaci su javni i objavljuju se na službenoj stranici.

Za razliku od Kantona Sarajevo, u USK će biti niža kazna ukoliko ne prijave imovinu pri preuzimanju dužnosti i nakon udaljavanja s javne funkcije. U KS ona ide od 20.000 KM, dok će u USK biti upola manja. Za ponovljene prekršaje je isti iznos kao i u KS - do 6.000 KM.

"Ovakvim zakonom došlo bi do podizanja nivoa povjerenja građana u legitimno i nepristrasno obavljanje javnih funkcija i povećala bi se odgovornost u vršenju javnih funkcija", navela je podnositeljica inicijative Ilda Alibegović.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...