Dan otvorenih vrata
98

UNSA usmjeren ka interdisciplinarnom obrazovanju, predstavljeno šest master programa

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Demokratija i ljudska prava u jugoistočnoj Evropi, Evropske studije, Nutricionizam, Jedinstveno zdravlje, Zaštita od prirodnih katastrofa te Međunarodna i regionalna sigurnost šest je interdisciplinarnih master programa za akademsku 2018/2019 godinu koje je predstavio Centar za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu.

Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta i voditelj interdisciplinarnog programa rekao je kako je riječ o jedinstvenom programu koji je razvijen kroz evropski projekt u saradnji sa šest univerziteta.

"Ove godine upisujemo drugu generaciju. Prvi smo univerzitet u ovom dijelu Evrope koji je otvorio ovaj program, dominantno se ovim bave univerziteti u SAD-u i sjevernoji Evropi. Ponosni smo što možemo ponuditi ovaj koncept koji je veoma potreban svijetu i koji je veoma kvalitetno razvijen", rekao je Fejzić.

Asim Mujkić, koodirektor programa Demokratija i ljudska prava u jugoistočnoj Evropi koji traje već 18 godina, pojasnio je kako je riječ o programu koji se Univerzitet u Sarajevu provodi sa Univerzitetom u Bolonji.

"Studenti u Sarajevu pohađaju nastavu i polažu ispite, a nakon tog teoretskog dijela pohađaju praksu u organizacijama koje se bave demokratijom i ljudskim pravima. potom idu u Italiju gdje pišu magistarsku tezu, a po završetku studija dobijaju divje diplome", rekao je Mujkić.

Doc. dr. Irzada Taljić objasnila je da stalne promjene u obrascima ishrane i zdravstvene implikacije povećavaju svjesnost o značaju pravilne ishrane, te je bitno da savjetovanje stanovništva i preporuku o pravilnom i zdravom načinu življenja pruže stručno obrazovane osobe kojima edukaciju nudi dvogodišnji master studij Nutricionizam.

"Prva godina je veoma uspješno završena. Nutricionizam je perspektivan studij i smatramo da ćemo imati dosta zainteresovanih kandidata i ove godine", rekla je Taljić.

Centar za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu je usmjeren ka interdisciplinarnom obrazovanju nove generacije stručnjaka/inja iz Bosne i Hercegovine kao i zemalja regije jugoistočne Evrope. Kao takav, okuplja više od stotinu uvaženih domaćih i stranih eksperata/ica iz različitih naučnih oblasti.