Sarajevo
84

UNSA razmatra povećanje školarina, studenti ne žele da sve ide "preko njihovih leđa"

Piše: Dž. Č.
Zgrada Rektorata UNSA (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zgrada Rektorata UNSA (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Senat Univerziteta u Sarajevu (UNSA) razmatra povećanje školarina od 20 do 40 posto na fakultetima UNSA radi poboljšanja uslova rada i nastave, što studenti oštro osuđuju zbog teške ekonomsko-socijalne situacije u državi.

Prorektor Univerziteta u Sarajevu Željko Šain kazao nam je kako bi do povećanja cijena moglo doći zbog potrebe za nabavkom nove opreme i literature te opremanja fakulteta savremenim hardverima i softverima.

"Postoje neke nelogične stvari u vezi s cijenama studiranja i mi želimo na osnovu jednog ekspertnog istraživanja vidjeti koliko zaista jedan student treba plaćati školarinu", ističe Šain.

Potreba povećanja cijena školarine, kako kaže Šain, javila se zbog "nesrazmjernih odnosa".

"Vlada Kantona Sarajevo nama ne može povećati tranšu koja se nije promijenila posljednjih deset godina, a pritom postoje potrebe za ulaganjima i povećanjem standarda nastavnog procesa. Redovan student može studirati sa 100 KM godišnje, što nije dovoljno da im pružimo kvalitetnu nastavu. Traže se novi kompjuteri, laboratorije, a mi sada ne možemo obnavljati opremu i gledamo gdje bi se cijene mogle korigirati", pojasnio nam je Šain.

S druge strane, studenti smatraju kako renoviranje i obnavljanje fakulteta ne treba ići samo "preko njihovih leđa", već da se u finansiranje trebaju uključiti akademska zajednica i Vlada KS.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) Merim Serdarević ističe za Klix.ba kako je sramota da se od enormnih plaća pojedinih dekana i prodekana ne mogu izdvojiti sredstva za poboljšanje uslova na fakultetima.

"Nadamo se i vjerujemo kako će Vlada KS imati razumijevanja te da neće odobriti jednu takvu neozbiljnu odluku Senata UNSA, a posebno u ovoj teškoj situaciji u kakvoj se nalazi naše društvo. Mi smo jučer pozvali članove Senata UNSA da još jednom preispitaju svoj prijedlog i da se osvrnu oko sebe. Građani su na rubu siromaštva i ne možemo se po cijeni školarine porediti s privatnim fakultetima", rekao nam je Serdarević.

Konačnu odluku o povećanju školarine može donijeti jedino Upravni odbor UNSA u saglasnosti s Vladom KS. Ukoliko se usvoji prijedlog Senata UNSA, saznajemo od Šaina, studenti svih fakuteta UNSA, osim Stomatološkog i Medicinskog fakulteta, bi početkom nove školske godine mogli plaćati veće školarine.

SPUS će danas održati vanrednu press konferenciju povodom prijedloga Senata UNSA o povećanju školarine.