BiH
328

UNSA promovisao počasnog doktora i osam profesora emeritusa

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U povodu 67. godišnjice Univerziteta u Sarajevu (UNSA) danas je profesorici dr. Sonji Šiljak Yakovlev dodijeljen počasni doktorat UNSA, a promovirano je i osam profesora emeritusa.

Na svečanosti u Rektoratu dodijeljena su počasna zvanja profesora emeritusa za osam uglednih profesora Sarajevskog univerziteta Salima Obralića, Antu Domazeta, Šukriju Zvizdića, Ivana Čavlovića, Agana Kojića, Fehima Dedagića, Zdravka Grebu i Josipa Krnića.

Rektor UNSA Rifat Škrijelj u izjavi novinarima istaknuo je doprinos tih ljudi koji su dali razvoju UNSA i akademske zajednice u cjelini, a današnji čin je znak pažnje i poštovanja prema njima.

"Ti profesori emeritusi s različitih grupacija Sarajevskog univerziteta obilježavaju kraj prvog dijela akademske karijere, a dodjelom počasne diplome profesora emeritusa dobivaju mogućnost da doprinosu i dalje razvoju univerziteta i njegovih organizacionih jedinica", kazao je.

Profesorica dr. Sonja Šiljak - Yakovlev nekadašnja je studentica Univeziteta u Sarajevu, a sada angažirana na Univerzitetu u Parizu. Mnogo je doprinijela školovanju ovdašnjih mladih profesora i doktora nauka, a mnogi od njih su pod njenih mentorstvom usavršili znanje i sad uspješno rade na raznim fakultetima i institutima.

Danas nije krila emocije te je izrazila nadu da će suradnja s ovdašnjim akademskim djelatnicima biti i ubuduće isto plodonosna i vrijedna.