Svečanost u Sarajevu
190

UNSA promovisao 61 doktora nauka, poručili da će se boriti za bolju budućnost

Dž. L.
Svečana promocija na UNSA u Sarajevu (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Svečana promocija na UNSA u Sarajevu (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Univerzitet u Sarajevu (UNSA) danas je promovisao 61 doktora i doktoranticu nauka i umjetnosti. Iako ovi nosioci najviših akademskih titula nisu mogli uživati u svečanosti kakvu zaslužuju zbog epidemiološke situacije, sarajevski rektor pozdravo ih je s velikim naklonom.

Uz čestitke na izuzetnom životnom i akademskom ostvarenju, rektor UNSA Rifat Škrijelj istakao je da je današnja promocija doktora i doktorantica svojevrsna potvrda da će UNSA i u budućnosti biti opredijeljen za produkciju savremenih doktorskih studija koji prate trendove u Evropi i svijetu.

"U trenucima kada obilježavamo ovaj vrlo važan događaj, uz primjenu posebnih mjera opreza zbog koronavirusa, moramo biti ponosni na naše doktorante koji su svojim odricanjem i trudom postigli najviše akademsko zvanje koje sa sobom nosi radost, zanos i želju za boljim sutra, ali istovremeno i veliku odgovornost. Dragi doktoranti, kao lideri sutrašnjice nikada ne smijete dozvoliti da vaše znanje bude instrumentalizirano ili stavljeno u službu nekih retrogradnih ideja i ideologija. Osnovni princip odgovornosti u nauci, istraživanju i naučno-tehnološkim dostignućima jeste i mora biti da ne smijemo sve što možemo, jer samo tako ćemo sačuvati postulate svoje struke", poručio je Škrijelj.

Doktorantica Prirodno-matematičkog fakulteta UNSA Amra Banda obratila se u ime promoviranih doktora i doktorantica nauka i umjetnosti kazavši da je svaka doktorska disertacija rezultat predanog naučno-istraživačkog rada.

"Stečeni doktorati su tek početak našeg naučnog i akademskog puta. Vjerujem da ćemo predano raditi na promicanju nauke i profesionalno se usavršavati, jer su najbolja strategija i najveća snaga u izgradnji države i društva, znanje i akademska izvrsnost. Naša dužnost je da doprinesemo razvoju i jačanju UNSA, te svojim trudom i radom osiguramo bolju budućnost za cijelu zajednicu", istakla je Banda.

Današnja promocija u svečanoj sali UNSA održana je uz poštivanje svih epidemioloških mjera.