|

UNSA: Predstavljena knjiga o procesu protiv Slobodana Miloševića

UNSA: Predstavljena knjiga o procesu protiv Slobodana Miloševića
0
F
FENA
19.9.2016. u 15:29
9
komentara
0

dijeljenja
UNSA: Predstavljena knjiga o procesu protiv Slobodana Miloševića Foto: FENA
Knjiga "Krivični proces protiv Slobodana Miloševića: nezavršeno suđenje" (Prosecuting Slobodan Milošević: An Unfinished Trial), autorice dr. Nevenke Tromp, predstavljena je danas u Sarajevu.
O knjizi, koja na argumentiran način, snagom relevantnih činjenica i obiljem sudski verificiranih materijalnih dokaza "progovara" o Miloševićevom režimu, te ideologiji i praksi tog razdoblja, govorili su bivši tužilac Haškog tribunala (ICTY) Geoffrey Nice, advokatica Vasvija Vidović i dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu (UNSA)prof. dr. Šaćir Filandra, kao i autorica Nevenka Tromp.

Kako je istaknuto, knjiga se oslanja na činjenice iz arhiva ICTY-a koje se odnose na nedovršeno suđenje Slobodanu Miloševiću, te predstavlja unikatan historijski izvor i svjedočanstvo, koje ovo znanstveno i literarno štivo čini dostupnim znanstvenoj, akademskoj i općoj javnosti.

Radi se o arhivu koji uključuje dokumente iz državnih arhiva Jugoslavije i Srbije, a koji bi bez ovog suđenja ostali skriveni od javnosti narednih 50 i više godina.

Uz slojevitost i kompleksnost znanstvene građe knjiga, kako je rečeno, predstavlja važan doprinos dekonstrukciji zločina, što je iznimno značajno u kontekstu nepriznavanja zločina od samih počinitelja, te činjenice da nema preuzimanja odgovornosti, kao ni kajanja zbog počinjenih zločina, uključujući moralne i sigurnosne aspekte ovih pitanja.

Ocijenjeno je, istovremeno, da je nasuprot moralnog odnosa spram istine o onome što se dešavalo tokom disolucije bivše SFRJ "na sceni" historijski revizionizam i pokušaj moralnog, političkog i historijskog legitimiranja, ili opravdavanja počinjenih zločina.

Stoga se knjiga, prema ocjeni promotora, može razumijevati i kao svojevrsna "brana" tom i takvom narativu, odnosno zloupotrebama u dnevnopolitičke svrhe kojima se najveći počinitelji zločina slave kao nacionalni junaci, te se nerijetko zagovara njihova rehabilitacija.

Sadržaj knjige fokusiran je na različite aspekte te pokušava rekonstruirati što sudski arhiv govori o Miloševiću kao političkom vođi, o ideologiji koja je prethodila formuliranju velikodržavnog plana i instrumentima za realizaciju Miloševićeve politike od 1991. do 1999. godine, doprinoseći tako argumentiranoj interpretaciji historijskih događaja.

Knjiga se oslanja na metodologiju prema kojoj se naslijeđe ICTY-a, odnosno arhiv suđenja za masovne zločine koristi kao značajan izvor za pisanje o jednom historijskom razdoblju na znanstveno relevantan način, rečeno je.

Sudionike promocije pozdravio je rektor UNSA prof. dr. Muharem Avdispahić, fokusirajući se na historijska i geopolitička pitanja koja karakteriziraju status BiH u kontinuitetu, uključujući prepoznatljivo naslijeđe multikulturalnosti kao bitnog obilježja njenog bića i višestoljetnog iskustva.

Autorica knjige dr. Nevenka Tromp predaje na Univerzitetu u Amsterdamu od 1992. godine. Od 2000. do 2012. radila je u ICTY-u u timu Tužiteljstva na istraživanju političkog i vojnog rukovodstva. Dr. Tromp je radila na historijskim i političkim temama u slučaju Slobodana Miloševića od 2000. godine sve do njegove smrti, u martu 2006. godine.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...