BiH
372

UNSA obavijen tugom za ubijenim studenticama: Knjiga žalosti, minuta šutnje i zastave na pola koplja

Piše: A. P.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj obratio se danas javnosti nakon događaja koji je od sinoć obavio tugom dvije porodice, jednu iz Bugojna, drugu iz Bosanske Krupe, ali i sarajevski Filozofski fakultet, Univerzitet u Sarajevu i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Kazao je da je vanrednu sjednicu Senata sazvao u trenucima kada zdrav razum ne može pojmiti da se reprize smrti na sarajevskim ulicama dešavaju iz godine u godinu.

Povodom tragične nesreće u kojoj su živote izgubile dvije studentice Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Selma Agić u 21. godini i Edita Malkoč u 20. godini, uputio je apel Vladi KS, a posebno MUP-u KS i policijskim strukturama da zaštite sve građane pješake, a unutar te populacije i studente koji su, kako je kazao Škrijelj, na svim saobraćajnicama izloženi kao mete vozača koji ne poštuju propise.

"Dva mlada života se nikako ne mogu nadoknaditi, ali se iz toga moraju izvući pouke i spriječiti da se to nekome u budućnosti dogodi", poručio je u večerašnjem izlaganju rektor UNSA.

Senat je studente UNSA pozvao da u javnim istupima i okupljanjima nastupaju dostojanstveno, a od nadležnih zahtijevaju da hitnim akcijama i konkretnim djelovanjem učine sve na poboljšanju sigurnosti građana i studenata UNSA čije su organizacione jedinice raspoređene duž glavne saobraćajnice od Ilidže do Baščaršije.

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu predložio je da prva sutrašnja predavanja na svim fakultetima počnu minutom šutnje i odavanjem počasti poginulim studenticama.

"To je elementarna obaveza kojom šaljemo poruku javnosti", kazao je Škrijelj.

Naredna dva dana proglašena su danima žalosti za Sarajevski univerzitet. Na svim članicama Univerziteta zastave će u tom periodu biti spuštene na pola koplja, a knjiga žalosti će biti otvorena na Filozofskom fakultetu.

Delegacije Univerziteta u Sarajevu i Filozofskog fakulteta će prisustvovati dženazama studentica Selme Agić iz Bugojna i Edite Malkoč iz Bosanske Krupe, najavljeno je danas. Dženaza u Bugojnu bit će obavljena sutra, a u Bosanskoj Krupi u četvrtak.