BiH
0

UNSA: Konkurs za izbor najboljih literarnih i likovnih radova

FENA
Zgrada Rektorata Univerziteta u Sarajevu
Zgrada Rektorata Univerziteta u Sarajevu
Na temelju Odluke Senata Univerziteta u Sarajevu (UNSA), objavljen je konkurs za izbor najboljih literarnih i likovnih radova o temi "Žena/majka u vremenu rata: Bogatstvo vrela vrijednosti, dostojanstva, osjećajnosti, hrabrosti, mudrosti i plemenitosti žene/majke u BiH".

Radi se o konkursu raspisanom u povodu obilježavanja 20 godina od početka rata u BiH.

Ovo je saopćeno danas na pres-konferenciji u Sarajevu na kopjoj su o ovom projektu, među ostalim, govorili rektor UNSA prof. dr. Faruk Čaklovica, prorektorica prof. dr. Slavenka Vobornik i prof dr. Fatima Lačević.

Kako je rečeno, centralna tema konkursa se razrađuje u četiri kategorije - učenike osnovnih i srednjih škola, studente i građane, odnosno građane BiH u dijaspori.

Tema "Moja majka braniteljica BiH" odnosi se na učenike osnovnih škola u BiH, "a literarni i likovni radovi o ovoj temi trebaju istaći prenošenje iskustva opstanka u opkoljenom Sarajevu i drugim gradovima i područjima BiH".

Učenici srednjih škola u BiH mogu aplicirati radovima o temi "Rat, opsada i žena - u riječi, slici ili fotografiji", a u literarnim radovima o ovoj temi (esej, pripovijetka, poezija, dramska forma, intervju itd.) učenici trebaju iskazati svoja saznanja o ratu u BiH i o opsadi Sarajeva.

Radovi mogu biti i likovni, kao i u formi zbirke fotografija o ženama u vrijeme opsade.

Treća kategorija se odnosi na studente i građane u BiH koji mogu "progovoriti" o temi "Bogatstvo vrela vrijednosti, dostojanstva, osjećajnosti, hrabrosti, mudrosti i plemenitosti žene/majke u BiH", odnosno iskazati vlastite spoznaje moralnih vrijednosti koje su temeljile borbu i otpor.

Građani BiH u dijaspori u sklopu četvrte kategorije na konkurs se mogu javiti s radovima o temi "Život žene u izgnanstvu" u kojima bi reflektirali iskustva iz novih domova i osjećanja koja budi udaljenost iz domovine.

Literarni/likovni radovi mogu se dostaviti u štampanoj ili elektronskoj formi na adresu UNSA uz napomenu - Za konkurs Žena BiH ili na e-mail: [email protected]

Za svaku od četiri kategorije novčano će biti nagrađeni najbolji radovi - 1. mjesto: 1.000 KM 2. mjesto: 750 KM i 3. mjesto: 500 KM.

Odabir najboljih radova izvršit će Redakcioni odbor, koji čine nastavnici UNSA.

Nagrađeni, kao i drugi radovi prema izboru Redakcionog odbora bit će štampani u prigodnim publikacijama.

Radove na konkurs je moguće slati pojedinačno za sve četiri kategorije ili organizirano uime obrazovnih institucija (osnovne i srednje škole) za radove iz prve ili druge kategorije.

Konkurs ostaje otvoren do 31. marta.