UNSA: Konkurs za izbor najboljih literarnih i likovnih radova

F
FENA
27.2.2012. u 15:43
0
1
UNSA: Konkurs za izbor najboljih literarnih i likovnih radova
0
UNSA: Konkurs za izbor najboljih literarnih i likovnih radova Zgrada Rektorata Univerziteta u Sarajevu
Na temelju Odluke Senata Univerziteta u Sarajevu (UNSA), objavljen je konkurs za izbor najboljih literarnih i likovnih radova o temi "Žena/majka u vremenu rata: Bogatstvo vrela vrijednosti, dostojanstva, osjećajnosti, hrabrosti, mudrosti i plemenitosti žene/majke u BiH".
Radi se o konkursu raspisanom u povodu obilježavanja 20 godina od početka rata u BiH.

Ovo je saopćeno danas na pres-konferenciji u Sarajevu na kopjoj su o ovom projektu, među ostalim, govorili rektor UNSA prof. dr. Faruk Čaklovica, prorektorica prof. dr. Slavenka Vobornik i prof dr. Fatima Lačević.

Kako je rečeno, centralna tema konkursa se razrađuje u četiri kategorije - učenike osnovnih i srednjih škola, studente i građane, odnosno građane BiH u dijaspori.

Tema "Moja majka braniteljica BiH" odnosi se na učenike osnovnih škola u BiH, "a literarni i likovni radovi o ovoj temi trebaju istaći prenošenje iskustva opstanka u opkoljenom Sarajevu i drugim gradovima i područjima BiH".

Učenici srednjih škola u BiH mogu aplicirati radovima o temi "Rat, opsada i žena - u riječi, slici ili fotografiji", a u literarnim radovima o ovoj temi (esej, pripovijetka, poezija, dramska forma, intervju itd.) učenici trebaju iskazati svoja saznanja o ratu u BiH i o opsadi Sarajeva.

Radovi mogu biti i likovni, kao i u formi zbirke fotografija o ženama u vrijeme opsade.

Treća kategorija se odnosi na studente i građane u BiH koji mogu "progovoriti" o temi "Bogatstvo vrela vrijednosti, dostojanstva, osjećajnosti, hrabrosti, mudrosti i plemenitosti žene/majke u BiH", odnosno iskazati vlastite spoznaje moralnih vrijednosti koje su temeljile borbu i otpor.

Građani BiH u dijaspori u sklopu četvrte kategorije na konkurs se mogu javiti s radovima o temi "Život žene u izgnanstvu" u kojima bi reflektirali iskustva iz novih domova i osjećanja koja budi udaljenost iz domovine.

Literarni/likovni radovi mogu se dostaviti u štampanoj ili elektronskoj formi na adresu UNSA uz napomenu - Za konkurs Žena BiH
ili na e-mail: [email protected]

Za svaku od četiri kategorije novčano će biti nagrađeni najbolji radovi - 1. mjesto: 1.000 KM
2. mjesto: 750 KM i 3. mjesto: 500 KM.

Odabir najboljih radova izvršit će Redakcioni odbor, koji čine nastavnici UNSA.

Nagrađeni, kao i drugi radovi prema izboru Redakcionog odbora bit će štampani u prigodnim publikacijama.

Radove na konkurs je moguće slati pojedinačno za sve četiri kategorije ili organizirano uime obrazovnih institucija (osnovne i srednje škole) za radove iz prve ili druge kategorije.

Konkurs ostaje otvoren do 31. marta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: