{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UNSA i Memorijalni centar Potočari ozvaničili saradnju

F
3.4.2015. u 16:05
4
0
UNSA i Memorijalni centar Potočari ozvaničili saradnju
4
Rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić i predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Sreberenica - Potočari Sadik Ahmetović potpisali su danas u Sarajevu Ugovor o saradnji u izvođenju nastave i obavljanju naučnoistraživačkog/umjetničkoistraživačkog rada.
Ugovorom je planirano zajedničko organiziranje i razvijanje saradnje u oblasti naučnoistraživačkog/umjetničkoistraživačkog rada, zajedničko učešće u naučnoistraživačkim/umjetničkoistraživačkim projektima, kao i organiziranje naučnih skupova, simpozija, kongresa i konferencija, te međusobna razmjena naučnih i stručnih publikacija.

Rektor Avdispahić je istakao da zločini protiv mira, zločin genocida i druge teške povrede međunarodnog prava imaju historijske, pravne, sociološke, kriminološke, ekonomske, demografske, psihološke, kulturološke i medicinske aspekte, što pokazuje koliko članica Univerziteta dio nastave ili istraživanja može izvoditi u Memorijalnom centru.

Ahmetović je rekao da će u sklopu Centra biti izgrađeni sadržaji koji će služiti kao opomena čovječanstvu, te da je već sakupljeno mnogo materijala koji bi mogli poslužiti studentima za njihova istraživanja, a riječ je o presudama za genocid pred Haškim tribunalom, uključujući materijale iz istraga, sudskih procesa i komentare presuda.

Dodao je da je u toku projekt prikupljanja video izjava preživjelih žrtava genocida koje će biti pohranjene u Memorijalnom centru Sreberenica - Potočari, te da je već snimljeno oko 1.500 izjava.

Ugovor o saradnji zaključen je na period od pet akademskih godina, s tim da počinje teći od ljetnog semestra akademske 2014./2015.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: