Protesti 31. decembra 1992. godine
25

"UNPROFOR, pomozite nam ili idite kući"

Klix.ba
Protesti u Sarajevu 31. decembra 1992. godine uoči dolaska generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Boutrosa Boutrosa Ghalija (Foto: Enrique Fologsa/AFP)
Protesti u Sarajevu 31. decembra 1992. godine uoči dolaska generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Boutrosa Boutrosa Ghalija (Foto: Enrique Fologsa/AFP)
Španski fotograf Enrique Fologsa autor je fotografije iz Sarajeva, koja je na izmaku 1992. godine obišla cijeli svijet.

"UNPROFOR, pomozite nam ili idite kući", pisalo je na jednom od transparenata uoči dolaska tadašnjeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Boutrosa Boutrosa Ghalija u glavni grad BiH.

Na konferenciji za medije, novinar tadašnjeg Radija Sarajevo upitao je Boutrosa Ghalija da li osjeća ikakvu krivicu nakon devetomjesečne agresije i 12.000 ubijenih.

"Govorim u ime građana Bosne i Hercegovine. Krivi ste za svaku ranjenu i silovanu osobu, za svako ubijeno dijete. Moje drugo pitanje je koliko je žrtava potrebno da uradite nešto, 12.000, 13.000, hoće li milion biti dovoljno, gospodine Ghali. Želim vam sretnu Novu godinu", kazao je novinar.

"Ako sam kriv onda je to Mea culpa, mea maxima culpa (Moja krivica, moja najveća krivica). Ono što želim reći je da je naša uloga pronalazak mirnog rješenja. Sve ćemo uraditi da održimo mirovni proces koji je počeo u Londonu. Prihvatili smo određene principe. To su da branimo teritorijalni integritet i političku nezavisnost vaše zemlje. Jer, prije ili kasnije, kad postignemo dogovor, vi ćete morati živjeti sa onima sa kojima ste u sukobu. Morate nastaviti pregovore, morate dati šansu miru. Prihvatam i razumijem vaše stajalište, prihvatam i razumijem vašu frustraciju i osjećanja. Odogovorit ću vam i na drugo pitanje. Postoji deset mjesta u svijetu gdje je situacija gora nego u Sarajevu u ovom trenutku. Ovdje bar imate mirnovni proces i prisustvo Ujedinjenih nacija. Mnoge zemlje to nemaju", kazao je, između ostalog, Boutros Boutros Ghali.

"Kada ćete uvidjeti da mirni pregovori ne daju rezultat i da nešto drugo mora da se uradi", upitao je novinar.

"Dajte da nađemo neko mirovno rješenje prije nego razmislimo o nečemu drugom", odgovorio je generalni sekretar UN-a.

"Koliko još? Imali ste devet mjeseci", dodao je novinar.

"Ne mogu vam tačno odgovoriti i dati vam neki datum. Moramo dati šansu mirovnom dogovoru koji će početi 2. januara u Ženevi. Sve strane će biti na sastanku, to je prvi korak", kazao je Ghali na današnji dan prije tačno 20 godina.