Novac osiguran
10

Univerziteti u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu zapošljavaju 81 asistenta

Piše: M. N.
Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine
Univerziteti u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu od nove akademske godine imat će 81 novog zaposlenog asistenta. Konkursi su u toku, a neki asistenti su već primljeni.

Vlada i Narodna skupština Republike Srpske izdvojili su 300.000 KM za zapošljavanja u ovoj godini, a prema riječima predsjednika RS-a Milorada Dodika, za nova zapošljavanja bit će izdvojeno 2,2 miliona KM u 2019. godini.

"Bit će primljeni najbolji studenti koji se prijave na konkurs. Univerzitet u Banjoj Luci dobit će 54, a Univerzitet u Istočnom Sarajevu 27 novih asistenata. Ovo je rezultat naše politike da pronađemo način kako da budu primljeni najbolji studenti s univerziteta koji se žele nastaviti baviti naučnim radom. Ovo je ujedno način i da se stvori novi kadar", kazao je Dodik dodavši da će naljeto biti raspisani novi konkursi.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci Radolsav Ganjanin kazao je kako su konkursi raspisani nakon konsultacija s ministrima i dekanima fakulteta koji su ih obavijestili koje su to pozicije najpotrebnije. Do sada je 26 najboljih studenata zasnovalo radni odnos.

"U narednim godinama insistirat ćemo da u akademsku zajednicu uđu najbolji, odnosno dobitnici Zlatne značke Univerziteta Banja Luka. Imamo potrebu za kadrom koji treba zaposliti umjesto gostujućih profesora, te da rasteretimo profesore koji izvode nastavu iznad normativa. Nedostatak sredstava je bio veliki problem i vrlo nam je značajno obećanje Vlade da će to biti riješeno", rekao je Ganjanin.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić kazao je kako je ovo najbolji put za zadržavanje najboljih u našoj zemlji kako bi je imao ko razvijati.

Na današnjoj konferenciji za novinare Dodik je obećao i povećanje prosječnih plata na univerzitetima za 120 KM od naredne godine.