Prorektor UNSA
0

"Univerzitet u Sarajevu zadovoljan reformom visokog obrazovanja"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Prorektor Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Hazim Bašić kazao je danas novinarima da je Univerzitet u Sarajevu, s obzirom na uvjete u kojima je započeo reformu (neadekvatna zakonska legislativa, materijalno-finansijski problemi), zadovoljan nivoom reforme visokog obrazovanja u skladu s bolonjskim principima. Reforma visokog obrazovanja na Univerzitetu u Sarajevu tema je i dvodnevnog savjetovanja koje je danas počelo na Mašinskom fakultetu, a sudionici su stručnjaci s univerziteta iz BiH i država EU. Ministar obrazovanja i nauke u Kantonu Sarajevo Safet Kešo smatra da se u bolonjski proces "ušlo na nagao, radikalan način", ali da se taj proces mora provoditi.

"Kao da smo bačeni u hladnu vodu. Već smo preplivali dobar dio, idemo prema drugoj obali tako da se više ne treba pitati da li nam je Bolonja potrebna i koliko je ona dobra. Mi je naprosto moramo provoditi jer smo premala zemlja da bismo postavljali uvjete", kazao je ministar Kešo.

On je mišljenja da će skupovi poput spomenutog savjetovanja dati najbolji odgovor na pitanje u kojoj je fazi reforma obrazovanja na Sarajevskom univerzitetu.

Ministarstvo je u posljednje tri godine znatno povećalo izdvajanja za Univerzitet u Sarajevu, a odgovor te visokoobrazovne institucije bio je pozitivan na ta pojačana izdvajanja, naglasio je.