Čestitamo
785

Univerzitet u Sarajevu svečano promovisao 3.769 diplomanata i magistranata

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
U Bosanskom kulturnom centru (BKC) danas je održana svečana promocija 3.769 diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu (UNSA).

U okviru svečanosti je predstavljen i 201 dobitnik posebnih priznanja Univerziteta u Sarajevu Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu, Srebrena značka Univerziteta u Sarajevu i Povelja Univerziteta u Sarajevu te najbolji studenti prvog i drugog ciklusa studija i integriranog studija u 2023. godini.

Prisutnima se obratio rektor UNSA-e Rifat Škrijelj koji je kazao da je važno da svi shvate da je ulaganje u nauku investicija koja se isplati.

Istakao je da statistika UNESCO-a pokazuje da 15 najrazvijenijih država čine one koje najviše ulažu u istraživanja.

Škrijelj je naveo da je UNSA do sada promovisao više od 183.000 diplomanata, više od 29.000 magistara nauka i više od 4.000 doktora iz 43 naučne oblasti.

Ti podaci, kako je kazao, ovom Univerzitetu daju za pravo da potvrdi lidersku ulogu u nastavnom i naučnoistraživačkom obrazovnom sistemu u BiH.

"Posebno smo sretni jer naša zemlja danas postaje bogatija za čitavu generaciju mladih intelektualaca koji će predvoditi napredak bosanskohercegovačkog društva", rekao je Škrijelj.