{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Univerzitet u Sarajevu promovisao 10 doktoranata

F
26.3.2009. u 14:51
0
8
Univerzitet u Sarajevu promovisao 10 doktoranata
0
Univerzitet u Sarajevu promovisao 10 doktoranata
U Rektoratu Univerziteta u Sarajevo danas je svečano promovirano deset doktora nauka.
Doktorante je proglasio rektor Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Faruk Čalkovica i to doktora političkih nauka Jasmina Ahića, doktora žurnalističkih nauka Vesnu Zuber, doktora pravnih nauka Dževada Drinu i Edina Mutapčića, zatim doktora pedagoških nauka Zoru Marendić, doktora nauka historije umjetnosti Aidu Abadžić-Hodžić, doktora filozofskih nauka Antona Celina, te doktore medicinskih nauka Suzanu Pavljašević, Benjamina Kulovaca i Jasnu Kusturica.

"Promocija doktoranata predstavlja najveću čast cijeloj akademskoj zajednici. Svi vi koji ćete danas biti promovirani uspješno ste savladali obrazovni proces i stekli preduvjete za nastavak naučnoistraživačkog rada. Doktori nauka su danas potrebniji nego ikada i predstavljaju faktor stabilnosti i progresa bh. društva u cjelini", kazao je rektor.

Na Univerzitetu u Sarajevu, koji je ujedno i najstariji univerzitet u BiH, do danas uspješno je doktoriralo 2.302 kandidata iz 43 naučne oblasti. Ova ustanova dala je uspješne stručnjake, naučnike, profesore i diplomate.

"Za duhovni i kulturni napredak država treba zahvali prije svega nauci. Univerzitet je postigao zavidan nivo u regiji i da bi ga zadržao moramo se zalagati za doktorske studije i boriti se za doktorante. Trebamo se zalagati da popravimo sve ono što se u dosadašnjoj praksi pokazalo kao neefikasno", kazao je rektor Univerziteta prof.dr. Faruk Čaklovica.

U Rektoratu su napomenuli da očekuju puno punu podršku Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo u usvajanju budžeta za 2009. godinu.

Predsjednici komisija za odbranu disertacije predstavili su kandidate i njihove teme za svakog kandidata ponaosob.

"Svrha doktorskih disertacija je njihova primjena u praksi kasnije", rekao je prof.dr. Mustafa Softić jedan od izvjestivača.

"Pokušali smo naći balans između forme i sadržaja i činjenica da smo u tome uspjeli jest da smo danas promovirani na čast doktora nauka", kazao je mr. Jasmin Ahić uime svih promoviranih doktora nauka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: