BiH
0

Univerzitet u Sarajevu promovisao 10 doktoranata

FENA
U Rektoratu Univerziteta u Sarajevo danas je svečano promovirano deset doktora nauka.

Doktorante je proglasio rektor Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Faruk Čalkovica i to doktora političkih nauka Jasmina Ahića, doktora žurnalističkih nauka Vesnu Zuber, doktora pravnih nauka Dževada Drinu i Edina Mutapčića, zatim doktora pedagoških nauka Zoru Marendić, doktora nauka historije umjetnosti Aidu Abadžić-Hodžić, doktora filozofskih nauka Antona Celina, te doktore medicinskih nauka Suzanu Pavljašević, Benjamina Kulovaca i Jasnu Kusturica.

"Promocija doktoranata predstavlja najveću čast cijeloj akademskoj zajednici. Svi vi koji ćete danas biti promovirani uspješno ste savladali obrazovni proces i stekli preduvjete za nastavak naučnoistraživačkog rada. Doktori nauka su danas potrebniji nego ikada i predstavljaju faktor stabilnosti i progresa bh. društva u cjelini", kazao je rektor.

Na Univerzitetu u Sarajevu, koji je ujedno i najstariji univerzitet u BiH, do danas uspješno je doktoriralo 2.302 kandidata iz 43 naučne oblasti. Ova ustanova dala je uspješne stručnjake, naučnike, profesore i diplomate.

"Za duhovni i kulturni napredak država treba zahvali prije svega nauci. Univerzitet je postigao zavidan nivo u regiji i da bi ga zadržao moramo se zalagati za doktorske studije i boriti se za doktorante. Trebamo se zalagati da popravimo sve ono što se u dosadašnjoj praksi pokazalo kao neefikasno", kazao je rektor Univerziteta prof.dr. Faruk Čaklovica.

U Rektoratu su napomenuli da očekuju puno punu podršku Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo u usvajanju budžeta za 2009. godinu.

Predsjednici komisija za odbranu disertacije predstavili su kandidate i njihove teme za svakog kandidata ponaosob.

"Svrha doktorskih disertacija je njihova primjena u praksi kasnije", rekao je prof.dr. Mustafa Softić jedan od izvjestivača.

"Pokušali smo naći balans između forme i sadržaja i činjenica da smo u tome uspjeli jest da smo danas promovirani na čast doktora nauka", kazao je mr. Jasmin Ahić uime svih promoviranih doktora nauka.