BiH
0

Univerzitet u Sarajevu promovirao devet doktora nauka

FENA
Uz prigodnu svečanost danas je u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu promovirano devet doktora nauka iz nekoliko disciplina.

Na čast doktora tehničkih nauka promoviran je mr. Nihad Čengić, na čast doktora lingvističkih nauka mr. Amela Šehović, doktora kriminalističkih nauka mr. Nebojša Bojanić, doktora nauka iz oblasti sigurnosti mr. Munib Bisić, doktora žurnalističkih nauka mr. Fahira Fejzić te na čast doktora pravnih nauka mr. Zinka Grbo.

Promovirana su i tri doktora medicinskih nauka – mr. Enra Mehmedika-Suljić, mr. Jasmina Alajbegović-Halimić te mr. Stjepan Bogut.

Sve doktorante, profesore, dekane i članove porodica pozdravio je rektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Čaklovica, ističući kako promocija doktora nauka predstavlja najvišu čast Sarajevskom univerzitetu, ali i cijeloj akademskoj zajednici.

Čaklovica je kazao kako doktoranti danas predstavljaju centralno pitanje i osnovnu polugu razvoja bh. i evropskog visokog obrazovanja i više su nego potrebni u izgradnji obrazovno-naučnih potencijala. Stoga je potrebno potpuno transformirati kompliciranu administrativnu praksu doktoriranja u BiH.

On je upozorio i na nužnost povećanja istraživača na fakultetima i drugim naučnim institucijama kako bi se pratili zahtjevi savremenog naučnog tržišta. U tom kontekstu je naglasio izniman značaj donošenja zakona o visokom obrazovanju u BiH i potpune provedbe Bolonjskog procesa.