200 priznanja
3.4k

Univerzitet u Sarajevu promovirao 5.088 diplomanata i magistranata

FENA
Rektor Škrijelj s najboljim studentima (Foto: I. Š./Klix.ba)
Rektor Škrijelj s najboljim studentima (Foto: I. Š./Klix.ba)
U sarajevskom Domu mladih danas je upriličena 16. svečana promocija 5.088 diplomanata i magistranata fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu (UNSA), najvećeg i najstarijeg univerziteta u Bosni i Hercegovini.

U okviru svečanosti predstavljeno je i 200 dobitnika posebnih priznanja Univerziteta u Sarajevu i to dobitnika zlatne značke, srebrne značke i Povelje Univerziteta u Sarajevu.

Najbolji studenti prvog ciklusa studija u 2020. godini s prosjekom 10,00 su Tarik Čorbo s Mašinskog fakulteta i Adisa Bolić s Prirodno-matematičkog fakulteta. Najbolji student drugog ciklusa studija u 2020. godini s prosjekom 9,95 je Demir Papić s Prirodno-matematičkog fakulteta.

Adisa Bolić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Adisa Bolić (Foto: I. Š./Klix.ba)

Na svečanosti, ove godine upriličene u online formatu, obratio se rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj podsjećajući da je UNSA osnovan 2. decembra 1949. godine, a u 71. godinu postojanja bio je i ostao generator razvoja i progresa cijele BiH.

Rifat Škrijelj (Foto: I. Š./Klix.ba)
Rifat Škrijelj (Foto: I. Š./Klix.ba)

"On okuplja sve osnovne potencijale u sferi nauke, duhovnosti i umjetnosti te predstavlja snažnu potporu cjelokupnom obrazovnom sistemu u BiH. U nadolazećem vremenu očekivanja i zahtjevi od društva prema univerzitetu su sve veća zbog čega je osnovna misija stavljanje mladog čovjeka u fokus istraživanja kako bi mogao odgovoriti na izazove", napomenuo je rektor.

Budući da je druga dekada 21. stoljeća donijela nezapamćene izazove cijelom čovječanstvu, rektor je istaknuo da se tada ponovo pokazalo da su nauka i znanje kao i naučnoistraživački rad presudni u kreiranju opstanka života i civilizacijskih vrijednosti koje baštinimo.

"Zato nas uvijek veseli promocija nove generacije diplomanata i magistranata kada se budi nada i od koje se očekuje da ostvari vrijedna dostignuća koja će svima biti od koristi i bh. društvo učiniti boljim mjestom za život", podvukao je Škrijelj.

Diplomante i magistrante pozdravio je danas i dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić nazivajući ovaj dan svojevrsnim praznikom mladosti, obrazovanja, znanja i budućnosti BiH.

Ocijenio je da osim što je uloga Univerziteta da ponudi nova teorijska i praktična znanja i vještine, jedan od ključnih njegovih zadataka podstaći kritičko razmišljanje i izgradnju stvaralačkog odnosa prema društvenim procesima.

"U vremenu dalekosežnih i globalnih promjena ne smijemo dozvoliti da budemo samo puki aplikanti aktuelnog i vrlo dinamičnog tehničko-tehnološkog razvoja nego moramo postati aktivni učesnici na samom izvoru kreacije dobrih, provodivih i profitabinih ideja", poručio je Zvizdić.

Pozvao je diplomate i magistrante da vjeruju i ostvare svoje ideje i ideale, naprave uspjeh koji će ih ispuniti i učiniti korisnim dijelom zajednice i porodice te da ne odustaju od snova i principa, i ako je moguće, da vežu profesionalne i personalne perspektive za evropsku budućnost BiH.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anes Krivić podvukao je da UNSA sedam decenija doprinosi razvoju i ponosi se svojim studentima, dodajući da UNSA od studenata pravi armiju ljudi koji će razvijati BiH.

"Ako želite da vidite promjene budite glasni, borbeni i inovativni. Obrazovanje je duša društva zbog toga vas pozivam da ostanete ovdje i unapređujete svoju zemlju. Iskoristite vještine koje ste stekli da bi ste pomogli druge, suprotstavite se sistemu koji postoji, budite lideri", pozvao ih je Krivić.

Na svečanosti se obratio najbolji student drugog ciklusa studija u 2020. godini Demir Papić s Prirodno-matematičkog fakulteta koji je naglasio da je ovaj dan poseban za UNSA, obrazovanje, društvenu zajednicu i roditelje studenata.

Demir Papić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Demir Papić (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Izlazi sjajna generacija mladih koja završava jedan period života i prelazi u drugi gdje će znanje koristiti za dobrobit države i dalje se usavršavati i prenositi znanja budućim generacijama. Priča moje generacije je u nastajanju i tek treba biti ispričana", istaknuo je Papić.

Dekani fakulteta Univerziteta u Sarajevu nakon obraćanja promovirali su diplomante i magistrante sa svakog od fakulteta.