U subotu
0

Univerzitet u Sarajevu promovira 7.135 diplomanata i magistranata

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ukupno 7.135 diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu, od kojih 1.397 koji su završili studij po bolonjskom procesu, svečano će biti promovirano u subotu 18. oktobra u Sarajevu.

Riječ je o četvrtoj svečanoj promociji diplomanata i magistranata svih fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu, na kojoj se očekuje prisustvo oko 10.000 posjetilaca.

-Univerzitet u Sarajevu prvi put promovira stručnjake koji su studirali po bolonjskom procesu i koji mogu odmah nastaviti studij na svim univerzitetima u Evropi, kazao je na pres-konferenciji rektor Univerziteta Sarajevo Faruk Čaklovica.

On je kazao da Univerzitet na ovaj način pokazuje da je prihvatio evropski princip studija te obilježava svoje evropsko opredjeljenje.

Rečeno je i da su stečeni svi uvjeti za izdavanje punovažnih diploma i ostalih javnih isprava na visokoškolskim ustanovama u Kantonu Sarajevo, nakon što je resorni kantonalni ministar Safet Kešo potpisao 14. oktobra pravilnike o korištenju akademskih titula i o sadržaju javnih isprava.

Na svečanoj promociji, najboljim diplomantima i magistrantima bit će uručene Zlatne značke i Povelje Univerziteta u Sarajevu. Zlatne značke dobit će 12, a Povelje 13 najboljih diplomanata.

Osnovni kriterij za ova priznanja su prosjek ocjena, pa su među najboljim troje diplomanata s prosjekom 10. To su Dina Kamber i Dino Oglić s Prirodno-matematičkog fakulteta, te Milan Lucić s Muzičke akademije.

Čaklovica je kazao da su ovi studenti dokaz da Sarajevski univerzitet ima dragocjeno blago, navodeći da najbolji diplomanti imaju zagarantirano radno mjesto na Univerzitetu.

Svečana promocija počinje u 11 sati u dvorani "Zetra".