BiH
0

Univerzitet u Sarajevu najavljuje štrajk ukoliko se ne ispune postavljeni preduvjeti

FENA
Rektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Čaklovica uputio je danas upozorenje premijeru Kantona Sarajevo Samiru Silajdžiću i ministru obrazovanja i nauke KS Safetu Keši o iznimno teškoj, prvenstveno materijalnoj situaciji na Univerzitetu, koja u cjelosti sprječava svaki nastavak njegove reforme i provođenje Bolonjske deklaracije.

Čaklovica je u današnjem saopćenju za javnost naveo tri osnovna preduvjeta koje treba ispuniti kao polazište za stvaranje prihvatljive situacije na Univerzitetu. Njihovo neispunjavanje istovremeno će uzrokovati nemogućnost daljeg funkcioniranja Univerziteta, a Sindikatu Univerziteta u Sarajevu predložit će se pokretanje aktivnosti organizacije štrajka na visokoškolskim intitucijama.

Univerzitet u Sarajevu zahtijeva minimalno povećanje koeficijenta asistentu na 8,00, odnosno redovnom profesoru na 14,00, zatim osiguranje 1.000.000 KM u ovoj godini za administrativne potrebe reforme visokog obrazovanja, koje se odnose na provođenje Bolonjske deklaracije te zahtijeva poštivanje odluke Skupštine Kantona Sarajevo prema kojoj se dva posto iz budžeta Kantona osigurava za potrebe naučno-istraživačke djelatnosti.

Kako Čaklovica navodi, trenutačnu situaciju u kojoj se nalazi ovaj Univerzitet kroz mnogobrojne analize pokazalo je Savjetovanje o reformi Univerziteta u Sarajevu, održano 23. i 24. februara pod pokroviteljstvom Vlade KS. Takva situacija posljedica je ishitrenih političkih odluka i višegodišnjeg uskraćivanja razvojnih sredstava Univerzitetu, za šta akademska zajednica u bitnom ne može snositi odgovornost.

"Materijalni položaj u kojem se trenutno nalazimo onemogućava nam ne samo obnavljanje potencijala, nego i prostu reprodukciju postojećih kadrova i sredstava. U tom smislu treba imati u vidu da je prosječna plata u Kantonu Sarajevo oko 800 KM, što predstavlja srednju vrijednost plata, koju između ostalog čine najniže plate NK radnika i najviše plate radnika sa visokom stručnom spremom. Asistent na visokoškolskim ustanovama, koji mora biti izvanredan student, trenutno dobija oko 600 KM", ističe Čaklovica.

Također, on dodaje da je nastavniku u zvanju docenta u idealnim uvjetima potrebno u prosjeku 10 godina da bi dostigao to zvanje. Nakon desetogodišnjeg dodatnog obrazovanja, koje podrazumijeva da mora završiti postdiplomski studij i magistrirati, a potom i doktorirati, docent dobija koeficijent 8.00, što mu osigurava da tek tada dostigne samo prosječnu platu u Kantonu Sarajevo.

"Ova činjenica govori koliko je Vlada KS ponizila nastavničko zvanje na Univerzitetu, tako da nakon deset godina dodatnog obrazovanja, nastavnik u zvanju docenta tek stiče šansu da ima platu u rangu prosječne plate u Kantonu, što bi u jednakoj raspodjeli plata po stepenu obrazovanja odgovaralo plati srednje stručne spreme", navodi on.

Vlada Kantona Sarajevo danas iz budžeta izdvaja godišnje oko 1.000 KM po studentu. Ta izdvajanja su 1984. godine bila gotovo šest puta veća.

Čaklovica na kraju upozorava kako pomenuta situacija ne osigurava bilo kakvu šansu za prostu reprodukciji kadrova i znači uništenje Univerziteta, koje se na pojedinim odsjecima i fakultetima već jasno naznačuje. Sve to govori da je sadašnja politika prema Univerzitetu u Sarajevu, kao najstarijoj i najkvalitetnijoj visokoškolskoj instituciji u BiH, politika uništenja visokog obrazovanja. Akademska zajednica ne može preuzeti odgovornost za konzekvence ovakvog stanja niti smije sudjelovati u daljem pogoršavanju situacije i multipliciranju problema, poručio je rektor Univerziteta u Sarajevu.