Internacionalna ustanova
113

Univerzitet u Goraždu dobio akreditaciju na dvije godine, a zgrada u izgradnji zarasla u korov

E. A.
Izgradnja zgrade Internacionalnog univerzitetu u Goraždu (Foto: E. A./Klix.ba)
(Foto: E. A./Klix.ba)
Internacionalni univerzitet u Goraždu je nakon dvije godine rada ušao u registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH.

Rješenje o uslovnoj akreditaciji ove visokoškolske ustanove, na dvije godine, izdala je kantonalna ministrica obrazovanja Biljana Begović, a njime se Internacionalnom Univerzitetu u Goraždu daje ovlaštenje da dodjeljuje akademske stepene i diplomu koja se stiče izvođenjem studijskih programa u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

U cilju poboljšanja visokog obrazovanja, kako je ovom prilikom istaknuto, donošenjem rješenja Internacionalni univerzitet u Goraždu obavezuje se da unaprijedi segmente koji se odnose na osiguranje kvalitete nastave, nastavnog kadra, poštujući zakonske propise koji regulišu ovu oblast.

"Ova akreditacija je značajna ne samo za naš univerizet nego i širu javnost, naravno to će nam omogućiti za naredni period upis stranih studenata, očekujemo oko 300 stranih studenata na univerzitetu. Moram istaći saradnju sa Ministarstvom obrazovanja BPK Goražde od kojih smo imali podršku i zahvaljujući njima mi smo ostvarili naš san, prvi korak koji smo napravili, a to je akreditacija", kazao je Bećirević.

Mehmet Naci, suvlasnik Internacionalnog univerziteta Goražde i dekan na fakultetu društvenih nauka ističe kako su u posljednje dvije godine započeli određene aktivnosti te da očekuju veći broj studenata u narednom periodu. U planu je završiti započetu zgradu univerziteta čija je gradnja trebala biti okončana do avgusta 2021. godine, no lokacija na kojoj je počela gradnja sve više zarasta u korov.

"Završetak gradnje se planira za godinu dana, moramo biti svjesni da je pandemija kovida trajala čitavo ovo vrijeme, a s druge strane mi smo bili fokusirani na dobivanje rješenja o akreditaciji, dozvolu za upisivanje zgrade i zemljišta gdje je započeta gradnja, dobili smo tek dozvolu za prebacivanje prava na univerzitet, nedavno, nema ni mjesec dana", pojašnjava Mehmet Naci, suvlasnik Internacionalnog univerziteta Goražde.

Dodaje kako će paraleno sa zgradom raditi na promociji univerziteta u svijetu. Već se dogovara saradnja od Indonezije, Pakistana, do Engleske i Amerike sa kojima je planirana razmjena studenata i akademskog osoblja. Završen je i set ugovora sa Istambulskim te univerzitetom Izet Bajsal u Turskoj. Osigurana je i zajednička aplikacija sa Hakari univerzitetom iz Turske na Erasmus plus program vrijedan 250 hiljada eura.

"Kreirali smo novu internet stranicu sa tehničkom podrškom za online edukaciju. Omogućiti dobro i uspješno zaposlenje studentima nakon okončanja obrazovanja je primarna vizija, kroz buduću orijentaciju i spajanje tehničkih i medicinskih nauka na univerzitetu te razvoj smjerova u sektorima poput elektroinžinjeringa i sajber sigurnosti. Konačan cilj je usmjeriti studente u sferu poduzetništva kako bi bili sposobni sami kreirati vlastite poslove", pojašnjava Naci.

Vezani članci