Za akreditaciju za rad
0

Univerzitet u Bihaću mora ispuniti normative

FENA
Zamjenik ministra civilnih poslova BiH Senad Šepić i direktor Agencije za visoko obrazovanje BiH Nihad Fejzić danas su u Bihaću s premijerom USK-a Šemsudinom Dedićem i njegovim saradnicima razgovarali o ispunjenju normativa za dobijanje akreditacije za rad Univerziteta u Bihaću.
  • Bihaćki Univerzitet jedan je od osam javnih univerziteta u BiH i zato je obaveza državne Agencije za visoko obrazovanje i Ministarstva civilnih poslova da se s nadležnima u ovom kantonu i univerzitetu razgovora, kako bi se postigli rezultati oko dobivanja akreditacije za rad, kazao je direktor agencije Nihad Fejzić.

Dodao je da su problemi u visokom obrazovanju identificirani i da se odnose prije svega na opremu, prostor i kadar, te da u tom pravcu trebaju svi raditi.

  • Ova godina treba da bude godina Univerziteta, kako za Vladu, tako i za Skupštinu, pa i za građane, kazao je premijer USK-a Šemsudin Dedić.

On će učiniti sve kako bi se plan razvoja Univerziteta u Bihaću ispunio, te će se u tom pravcu, pored sredstava iz budžeta kantona, pokušati iznaći i povoljni kreditni aranžmani, a sve u cilju opstanka Univerziteta.

  • BiH je, kao i sve ostale zemlje, potpisnica deklaracije o Bolonjskom procesu. Cilj je prvenstveno obezbjediti materijalno-tehničke uslove, te da kadrovi s naših univerziteta budu prepoznatljivi na tržištu Evropske unije, kazao je, između ostalog, zamjenik ministra civilnih poslova BiH Senad Šepić.