Od nove akademske godine
0

Univerzitet iz Travnika otvara fakultet u Srebrenici

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Od nove akademske godine, Univerzitet iz Travnika otvorit će u Srebrenici Farmaceutsko-zdravstveni fakultet, izjavio je danas u Srebrenici Mehmed Avdagić, dekan ovog fakulteta.

On je istakao da su Srebreničani već iskazali interes za ovaj fakultet, posebno iz razloga što će literatura i upis biti besplatni. Studenti će imati mogućnost da se upišu na smjer farmacije, radiologije, i medicinskog sestrinstva.

"Želja nam je Srebreničanima i mladima iz susjednih gradova, bez obzira na nacionalnost, omogućimo besplatno školovanje, ali i stipendije za 50 studenata, kao i siguran posao poslije završetka studija. I vlasnik ovog fakulteta želi da pomogne mladima s ovog područja da što jeftinije dođu do diplome, kao i sigurnog posla“, izjavio je Avdagić.

S tim u vezi, danas je u kabinetu načelnika Općine Srebrenica održan sastanak rukovodstva Fakulteta, investitora AD „Guber“ i zamjenika načelnika Općine. Lokalna zajednica dala je punu podršku ovom projektu.

"Podržavamo ovaj projekt koji će omogućiti da dobijemo kadrove koji će biti neophodni za projekt izgradnje hotelskih i banjskih kapaciteta. Ugovorima ćemo regulirati da studenti obavljaju praksu u Domu zdravlja, kao i dobijanje posla“, rekao je Ćamil Duraković, zamjenik načelnika Općine Srebrenica.

Na Farmaceutsko-zdravstvenom fakultetu u Srebrenici, čije svečano otvaranje je planirano za kraj ovog mjeseca, primjenjivat će se moderni metod predavanja, a studentima koji će preći s drugih fakulteta, priznat će se ranije položeni ispiti.