Reakcija na tekst
37

Univerzitet Burch o statusu Damira Marjanovića: Oslobođen obaveza, ostaje pri instituciji

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Upravnog odbora Internacionalnog Burch univerziteta Timothy Donald Fisher saopćio je, u vezi s informacijom da Damir Marjanović više neće biti rektor te obrazovne institucije, da je zatražio da bude oslobođen administrativnih obaveza zbog političkog i društvenog angažmana.
"Profesor Marjanović je veoma uspješno obnašao poziciju rektora koji je zacrtane ciljeve univerziteta, čak i više od očekivanog, ostvario u mnogo kraćem roku nego je to bilo predviđeno. Prof. Marjanović je prethodne tri godine predvodio naš akademski tim do pozicije najboljeg privatnog univerziteta u BiH koji iz godine u godinu upisuje sve veći broj studenata i postiže izuzetne naučne rezultate. Upravni odbor Univerziteta pod mojim vodstvom nijednog momenta nije dovodio u pitanje njegovu poziciju rektora, posebno imajući u vidu značaj prof. Marjanovića za sve akademske uspjehe Burcha posljednjih godina", stoji u saopćenju s Burcha.

Navode, međutim, da je prof. Marjanović nedavno upoznao Upravni odbor o svojim planovima u vezi s daljnjim društvenim i političkim angažmanom, s molbom za oslobađanje od administrativnih obaveza na univerzitetu.

"U konačnici smo to, uz žaljenje, prihvatili. Raduje nas činjenica da će prof. Marjanović i dalje u velikom obimu ostati uključen u akademske, naučne i savjetodavne aktivnosti naše Burch porodice. Profesor je bitan dio našeg tima i pravi ambasador Univerziteta s kojim ćemo nastaviti intenzivno sarađivati u budućnosti", navodi predsjednik Upravnog odbora Internacionalnog Burch univerziteta Timothy Donald Fisher.

Reakcija je uslijedila nakon pisanja portala Klix.ba da bi Damir Marjanović, aktuelni rektor Burch univerziteta u Sarajevu, do kraja sedmice zvanično trebao biti razriješen s ove funkcije. Podsjećamo da u tekstu portala Klix.ba nije navedeno da Marjanović ne ostaje u toj obrazovnoj instituciji.