BiH
0

Uništena avio-bomba pronađena na Trebeviću

Sarajevo-x.com
Tim za uništavanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite, Sarajevo A, 25. juna 2009, uspješno je uništio neeksplodiranu avionsku bombu pronađenu u predgrađu Sarajeva na obroncima Trebevića.

Bomba francuske proizvodnje, težine 125 kilograma, zaostala je iz Drugog svjetskog rata, a pronašli su je i prijavili građani. Kako pomenuto sredstvo, zbog svoje velike razorne moći, te zbog blizine naselja i infrastrukture, nije moglo biti uništeno na licu mjesta, izvršen je njegov transport na poligon za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava u okolini Ilijaša. Maršuta transporta glavnom gradskom saobraćajnicom uslovila je njegovo izvršenje u ranim jutarnjim satima, prije početka jutarnje špice, javio nam je Sead Vrana, šef Odjeka za neeksplodirana ubojna sredstva pri Federalnoj upravi civilne zaštite.

Pratnju transporta cijelom dužinom maršute vršili su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a poligon za uništavanje pogodan za izvršenje ovako zahtjevnog i izuzetno složenog zadatka osiguran je susretljivošću i ljubaznošću načelnika općine Ilijaš.

Prilikom izvršenja uništenja pripadnici Federalne uprave civilne zaštite koristili su tehnike uništavanja neeksplodiranih ubojnih sredstava kojima se na najmanju mjeru smanjuje uništenje okoline razornim dejstvom eksplozivnih sredstva, te se minimizira rizik za samo osoblje koje vrši uništenje.