BiH
12

"Unis-Pretisu" pozajmica od 200.000 KM

SRNA
Vlada Federacija BiH (FBiH) odobrit će na narednoj sjednici izmjenu programa utrošaka sredstava Ministarstva energije, rudarstva i industrije kako bi preduzeću "Unis-Pretis" Sarajevo bila obezbjeđena pozajmica od 200.000 KM za realizaciju ugovorenih obaveza.

Vršilac dužnosti direktora privrednog društva "Unis-Pretis" Sarajevo i predstavnici sindikata ovog preduzeća upoznali su danas premijera FBiH Nermina Nikšića sa teškim stanjem u ovom preduzeću, ali i velikim potencijalima ove firme.

Posebno je značajnim ocijenjeno nedavno puštanje u pogon linije termičke obrade metala, čime je "Unis-Pretis" Sarajevo postao jedina firma u BiH osposobljena za ovakve vrste poslova, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Nikšić je danas razgovarao i sa direktorom "Pretisa" Sarajevo Hajrudinom Pezom i predsjednikom Sindikata ove kompanije Ibrahimom Hrvatom o aktuelnoj situaciji u ovom preduzeću i podršci Vlade FBiH ugovorenim izvoznim poslovima, vrijednim 16 miliona KM.

Dogovoreno je da će federalna Vlada posredstvom Razvojne banke FBiH podržati finansiranje i realizaciju ovih ugovora, čijim bi provođenjem bili stvoreni uslovi da se poslovanje "Pretisa" stabilizuje i otvore mogućnosti za sklapanje još vrijednih ugovora i otvaranje novih radnih mjesta u namjenskoj industriji FBiH.