BiH
0

Unioninvest d.o.o.: SDP-ovi navodi su netačni

FENA
Unioninvest d.o.o. Sarajevo reagirao je danas povodom posljednjeg odbijanja prijedloga izmjena i dopuna regulacionog plana Kvadrant "C“- Marijin-Dvor na sjednici Gradskog vijeća i nedavnih izjava dužnosnika SDP-a radi, kako navode, zaštite interesa, integriteta i ugleda te kompanije.

Unioninvest u saopćenju navodi da su prilikom svakog odbacivanja prijedloga izmjena i dopuna regulacionog plana kvadrant “C- Marijin-Dvor iznošeni različiti razlozi, vjerovatno u nedostatku bilo kakvog razloga, a da su na nedavnoj pres-konferenciji SDP-a izneseni neistiniti podaci (da se objekt gradi bez građevinske dozvole, da se ne plaćaju nikakve takse) a posebno da iza svega postoje "manje grupe“ koje ostvaruju prevarama milionske profite.

Unioninvest napominje da je jedan od inicijatora i potpisnika Sporazuma o reguliranju međusobnih odnosa za uređenje građevinskog zemljišta na lokalitetu Kvadrant „C“- Mariji-Ddvor potpisanog od budućih investitora, Zavoda za izgradnju KS-a, Općine Novo Sarajevo i Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okoliša KS-a.

Ovaj sporazum je omogućio početak radova koji bi u rezultatu najzapušteniji dio užeg centra grada izgradnjom savremenih objekata u bliskoj budućnosti pretvorio u jedan od njegovih najljepših dijelova.

Unioninvest je na ime troškova uređenja gradskog zemljišta uplatio 1,7 miliona KM i 0,513 miliona KM na ime rente za korištenje gradskog zemljišta prije izdate dozvole za građenje.

Ovim sporazumom Unioninvest d.o.o. ustupio je za izgradnju muzeja „Ars-aevi“ i izgradnju prve transverzale 4.000 m2 vlastitog zemljišta zasad bez ikakve naknade poštujući tzv. „širi društveni interes“.

“Parcela na kojoj se gradi Ambasada Turske, kao i dvije parcele za buduću izgradnju ambasade Saudijske Arabije koje su također bile u vlasništvu Unioninvest d.o.o uz simboličnu naknadu ustupljene su MVPBiH.

Nije zanemarljiv podatak, ističe Unioninvest, da su u sklopu pripreme zemljišta za izgradnju poslovnog objekta za sedam porodica koje su do tada živjele u ruševnoj baraci osigurali sedam novih stanova.