{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Unija za održivi povratak: Zadržimo mlade povratnike u ruralnim područjima

Klix.ba
17.2.2014. u 13:43
0
2
Unija za održivi povratak: Zadržimo mlade povratnike u ruralnim područjima
0
Unija za održivi povratak: Zadržimo mlade povratnike u ruralnim područjima
Foto: Ilustracija
Uprkos velikim ulaganjima za pomoć mladima, posebno onima koji spadaju u povratničku populaciju, istraživanja koje je sprovela Unija za održivi povratak i integracije u BiH u 50 najugroženijh općina u BiH, ukazuje da je tek 0.8 do 1% povratnika zaposleno, navodi se u saopćenju Unije.
" Istraživanje je pokazalo nedostatak neformalnog obrazovanja, savjetovanja, kao i informacija o programima pomoć i programima samoozapošljavanja.

Zadržavanje mladih povratnika jedino je moguće kroz održivi povratak. Podstaknuta sve većim trendom odlaska mladih iz ruralnih sredina, Unija je pokrenula projekat “Zadržimo mlade povratnike u ruralnim područjima“, kojim je ostvareno umrežavanje mladih u pomenutim područjima kroz edukacije. Mnogi mladi dobili su priliku da prvi put učestvuju u procesima neformalnog obrazovanja u 17 općina: Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Goraždu, Mostaru, Širokom Brijegu, Trebinju, Brčkom, Odžaku, Bijeljini, Banja Luci, Prijedoru, Doboju, Tuzli, Zenici, Bihaću, Livnu i Vitezu. Značaj nastavka ovog projekta prepoznalo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u BiH, te je u okviru programa sufinansiranja projekata odabrano još pet općina Stolac, Bosanski Petrovac, Zvornik Doboj i Jajce. Dosada je edukaciju završilo 1.275 mladih u 20 općina, od ukupno 2.060 prijavljenih. U sklopu projekta ostvarena je i komunikacija odnosno povezivanje sa potencijalnim poslodavcima pri čemu je 86 mladih kroz ovaj projekat dobilo zaposlenje iako to nije bio jedan od zadatih ciljeva.

Pored osnovnih vještina koje su neophodne prilikom traženja posla, poseban akcenat stavljen je na poduzetništvo odnosno pokretanje vlastitog biznisa. Uspješan primjer poduzetnika - povratnika je fabrika Voćar kod Zvornika, koji je uspio povezati povratnike iz sjeveroistočne Bosne u kooperantske lance. Veliki broj povratničkih porodica obezbjedio ekonomsku stabilnost kroz proizvodnju sezonskog voća i povrća za pomenutu fabriku", navodi se u saopćenju Unije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: