{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Unija udruženja poslodavaca RS: Zastoj u reformi radnog zakonodavstva

Piše: G. D./Klix.ba
1.4.2015. u 15:42
0
2
Unija udruženja poslodavaca RS: Zastoj u reformi radnog zakonodavstva
0
Unija udruženja poslodavaca RS: Zastoj u reformi radnog zakonodavstva
Unija udruženja poslodavaca RS smatra neprihvatljivim odgađanje reforme radnog zakonodavstva, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.
Predstavnici Unije su pozvali Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite, ali i Vladu RS, da se javno izjasne da li su spremni pristupiti reformi radnog zakonodavstva.

"Za Uniju cilj ove reforme nije umanjenje prava radnika. Novi zakon o radu treba izgraditi zakonodavni okvir koji će omogućiti da zajedno sa radnicima, ustanovama i socijalnim partnerima ponovo stvorimo bolji odnos svih građana prema radu. Proces formiranja odbora, radnih grupa, podgrupa i timova u okviru pokrenutih reformskih procesa je znatno birokratizovan i već sada pokazuje elemente neefikasnosti", rekao je predsjednik Unije Dragutin Škrebić.

On je dodao da Unija izražava zabrinutost u pogledu seta reformskih zakona kojima je predviđeno smanjenje oporezivanja rada, a čije je stupanje na snagu uslovljeno donošenjem zakona na nivou BiH i ukazuje na potrebu preispitivanja pristupa koji podrazumijeva stavljanje propisa RS u navedenu korelaciju sa propisima BiH.

"U privredi su od 2010. godine povećani porezi i doprinosi na plate, ukinut je neoporezivi dio plate i 20 miliona KM za podsticaj izvoza. Uveden je solidarni porez i jasno je vidljivo da samo privreda plaća troškove krize i da su svi ostali segmenti našeg društva ostali zaštićeni od utjecaja krize. Ukoliko se ne dogovorimo sa Vladom, morat ćemo pristupiti radikalnijim mjerama, a jedna od njih je prestajanje plaćanja poreza na dobit", istakao je Škrebić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: