{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Unija udruženja poslodavaca RS: Zastoj u reformi radnog zakonodavstva

1.4.2015. u 15:42
0
2
Unija udruženja poslodavaca RS: Zastoj u reformi radnog zakonodavstva
0
Unija udruženja poslodavaca RS: Zastoj u reformi radnog zakonodavstva
Unija udruženja poslodavaca RS smatra neprihvatljivim odgađanje reforme radnog zakonodavstva, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.
Predstavnici Unije su pozvali Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite, ali i Vladu RS, da se javno izjasne da li su spremni pristupiti reformi radnog zakonodavstva.

"Za Uniju cilj ove reforme nije umanjenje prava radnika. Novi zakon o radu treba izgraditi zakonodavni okvir koji će omogućiti da zajedno sa radnicima, ustanovama i socijalnim partnerima ponovo stvorimo bolji odnos svih građana prema radu. Proces formiranja odbora, radnih grupa, podgrupa i timova u okviru pokrenutih reformskih procesa je znatno birokratizovan i već sada pokazuje elemente neefikasnosti", rekao je predsjednik Unije Dragutin Škrebić.

On je dodao da Unija izražava zabrinutost u pogledu seta reformskih zakona kojima je predviđeno smanjenje oporezivanja rada, a čije je stupanje na snagu uslovljeno donošenjem zakona na nivou BiH i ukazuje na potrebu preispitivanja pristupa koji podrazumijeva stavljanje propisa RS u navedenu korelaciju sa propisima BiH.

"U privredi su od 2010. godine povećani porezi i doprinosi na plate, ukinut je neoporezivi dio plate i 20 miliona KM za podsticaj izvoza. Uveden je solidarni porez i jasno je vidljivo da samo privreda plaća troškove krize i da su svi ostali segmenti našeg društva ostali zaštićeni od utjecaja krize. Ukoliko se ne dogovorimo sa Vladom, morat ćemo pristupiti radikalnijim mjerama, a jedna od njih je prestajanje plaćanja poreza na dobit", istakao je Škrebić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: