Odgovor Fadilu Novaliću
307

Unija sindikata policije: Uštede moraju početi od onih koji imaju najviša primanja

I. Č.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Unija samostalnih sindikata policije Federacije BiH saopćila je da su policajci ogorčeni na prijedlog premijera Fadila Novalića da se smanje plate u javnom sektoru, napomenuvši da su oni jedna od najaktivnijih kategorija u ova složena vremena.
"Policijski i državni službenici i namještenici organa unutrašnjih poslova jedna su od najaktivnijih kategorija uposlenika, zaduženi smo za provođenje niza naredbi nadležnih organa i institucija, te smo kao takvi izloženi aktivnom riziku od postojeće virusne pandemije. Smatramo potpuno zakonski i moralno opravdanim da vlade iznađu odgovarajuće modalitete kojim bi se na adekvatan način stimulisali policijski, ali i drugi službenici i namještenici organa unutrašnjih poslova kroz povećanje plate i drugih primanja te na taj način pravedno valozirali nadljudski napori koje uz postojeću migrantsku krizu ulažemo i u pogledu saniranja posljedica virusne pandemije", saopćeno je iz Unije samostalnih sindikata.

Mirza Hadžiabdić iz Unije samostalnih sindikata policije FBiH kazao je za Klix.ba da policija rizikuje svoje zdravlje i živote kako bi u potpunosti provela sve naredbe nadležnih organa i institucija, a neko bi da počne umanjenje primanja upravo tim kategorijama.

"Apsolutno razumijemo stanje i prilike u kojima se nalazimo, ali štednja i uštede moraju početi od onih koji imaju najviša primanja, a pri tome ovih dana moraju sjediti kući, pa bi bio lijep potez da se oni koji imaju po nekoliko hiljada maraka primanja odreknu 50 posto tih primanja, odnosno, nek se njima plate smanje za 50 posto, čime bi dali dobar konkretan primjer za današnje prilike. Policija i druge kategorije čiji je angažman u ovom momentu od presudnog značaja, upravo svojim svakodnevnim naporima i aktivnostima daju doprinos u ovoj teškoj situaciji, a o smanjenju ličnih primanja ovih kategorija, zaista smatramo da ne bi smjelo biti ni govora", rekao je Hadžiabdić.

Slaže se kako o svemu treba sjesti i razgovarati, ali napominje da to treba raditi na osnovu pokazatelja, činjenica i uz obavezu socijalne osjetljivosti.

"Nek oni koji imaju najviša primanja i plate u najvišem procentu i podnesu smanjenje tih plata i primanja, jer vjerujemo da, s obzirom na iznose, ne bi ni osjetili takva smanjena u poređenju s onima koji ne mogu od svoje plate podmiriti ni mjesečnu potrošačku korpu", zaključio je Hadžiabdić.