{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UNICEF preporučuje tuzlansku sol

F
24.9.2007. u 17:00
0
0
UNICEF preporučuje tuzlansku sol
0
UNICEF preporučuje tuzlansku sol
Zbog nelegalnog uvoza soli, naknadnog jodiranja koje se vrši nestručno te falsificiranja ambalaže tuzlanske soli, Tuzlanska tvornica soli uskoro će izaći na tržište sa ambalažom na kojoj će se nalaziti znak i preporuka UNICEF-a da se korištenjem jodirane soli mogu spriječiti smetnje u rastu i razvoju djeteta.
"UNICEF se uključio sa svoje strane u zaštitu ljudi i mi ćemo sada na kutiju staviti jednu oznaku koja će biti žuto obojena i koja će označavati da se radi o jodiranoj soli, što znači da UNICEF preporučuje tuzlansku sol", priopćio je direktor Solane Tuzla Izudin Kapetanović.

Po njegovim riječima, Solana Tuzla uskoro će plasirat će na tržište novi proizvodni program na bazi soli. Riječ je o juhama od gljiva, graha, žare, paradajza, tarhana, povrća koje će se proizvoditi na prirodnoj bazi..

"Ti proizvodi predstavljaju nešto novo u poslovnoj orjetaciji Solane. Mi jesmo tvornica koja prooizvodi sol, ali pored soli kao osnovnog proizvoda mi moramao razviti i drugu paletu proizvoda na bazi soli, jer one predstavljaju u značajnoj mjeri profitabilniji proizvod nego što je to sama sol", kazao je Kapetanović.

Podaci o uvozu juha samo u prošloj godini ukazuju na opravdanost projekta. Samo u prošloj godini u BiH je uvezeno preko 1.500 tona juha od različitih proizvođača.

"To nam u značajanoj mjeri otvara prostor takoda uz kvalitetu koju posjedujemo, očekujemo da ćemo dio tog tržišta osvojiti i da ćemo na taj način direktno doprinijeti da se smanji uvoz sirovina i proizvoda, kazao je Kapetanović, te dodao da će se na tržištu pojaviti osam juha, a u pripremi su još četiri.

Iako je dokazano da je tuzlanska sol jedna od najkvalitetnijih soli koja se može naći na europskom tržištu, na području BiH dvije trećine soli se uvozi. Kapetanović ističe da njegova tvornica ima dovoljno kapaciteta da pokrije cjelokupno tržište BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: