BiH
0

UNICEF predstavio ministrici Alić planove rada za 2007. godinu

FENA
Predstavnice UNICEF-a June Kunugi, šefica ureda u Sarajevu i Erna Ribar, voditeljica programa za dobru upravu, prezentirale su ministrici Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke Melihi Alić godišnje planove rada za 2007. godinu "Škole prijatelji djece" i "Malo oružje i lako naoružanje", kao okvir za partnerstvo u narednoj godini.

Ministrica Alić je zahvalila UNICEF-u za sve što čini za dobrobit djece u Bosni i Hercegovini te podržala realizaciju predloženih planova rada za 2007., izrazivši uvjerenje da će zajedno učiniti korak naprijed u reformi obrazovanja i osiguranju boljih uvjeta za školovanje bh. djece.

U tom kontekstu ministrica Alić je predložla da predstavnici UNICEF-a budu partneri Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke u realizaciji projekta osiguranje besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola, te "učenja na daljinu" u područnim školama u kojima djeca ne mogu prisustvovati redovnom nastavno-obrazovnom procesu.

Ministrica Alić je istakla namjeru FMON-a da pomogne u rekonstrukciji škola u manje razvijenim sredinama, kako bi sva djeca imala uvjete za nesmetano sticanje znanja, te pozvala eksperte UNICEF-a da zajednički djeluju na otklanjanju "dviju škola po jednim krovom" u smislu njihovog administrativnog objedinjavanja i poboljšanja uvjeta u školama.

June Kunugi, šefica ureda, je zahvalila ministrici što je prepoznala najbolje puteve za buduću saradnju i predložila da saradnici iz UNICEF-a pomognu Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke u stvaranju baze podataka s relevantim informacijama, koje će poslužiti kao osnova za efikasnije djelovanje na svim nivoima obrazovanja.

Ministrica Alić je pozvala predstavnike UNICEF-a da na narednoj sjednici Koordinacijskog tijela za provođenje i praćenje obrazovne reforme, koja će se održati polovinom septembra u Livnu, prezentiraju projekte koji su u toku i upoznaju kantonalne ministre s djelovanjem UNICEF-a u Bosni i Hercegovini.