{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UNICEF-ov ambasador Džeko umjetniku Avdi poslao dres

S
16.9.2011. u 15:50
0
0
UNICEF-ov ambasador Džeko umjetniku Avdi poslao dres
0
U Sarajevu je promovirana knjiga "Iz našeg svijeta različitosti" koja kroz priče djece, njihovih roditelja, nastavnika i stručnjaka govori o uključivanju djece sa posebnim potrebama u redovno školovanje. Knjigu su izdali UNICEF i “Društvo ujedinjenih gradjanskih akcija - Duga”.
Kroz priče aktera inkluzije, procesa koji je u BiH još uvijek na nivou pionirskih pokušaja pojedinaca i udruženja u BiH, i pored činjenice da su svi potrebni zakoni za njeno puno provođenje usvojeni, u knjizi je iz svih uglova prikazano kako sve to izgleda u praksi. Iz toplih i jednostavno napisanih priča čitaoci mogu shvatiti koliko je inkluzija i njeno provođenje bitan i potreban proces za cijelo društvo.

"Knjigu sam pročitala u jednom dahu i vraćala sam se nekoliko puta na neke od detalja, i još ću se vraćati. Namijenjena je svima, od stručnjaka, preko roditelja, pa do nastavnika u školama. Možda će najviše koristi od nje imati upravo stručnjaci i nastavnici, jer iz ovih priča na konkretnim primjerima i iskustvima mogu vidjeti kako sve to izgleda", kazala je doc. dr Lejla Kafedžić.

Na promociji su govorili i predstavnica UNICEF-a u BiH Florence Bauer, predstavnica Delegacije EU u BiH Natalia Dianiskova, predsjednica Udruženja "Duga" Anka Izetbegović i defektologinja Vasilija Veljković.

"Kao predstavnica EU često se susrećem sa zvaničnicima, ali ova knjiga mi je dala priliku da vidim priče onih zbog kojih smo svi mi ovdje i njihove priče su me ganule svojom tolinom", kazala je Dianiskova.

Florence Bauer je također istakla kako su to ljudske priče koje ilustriraju šta uistinu može biti postignuto inkluzijom, a Anka Izetbegović je kazala kako su priče iz knjige samo mali dio kompletne priče o inkluziji:

"Govorimo o hiljadama djece sa kojima radimo, hiljadama nastavnika, stotinama zajednica i još hiljadama djece i nastavnika koji čekaju. Inkluzija je konstantna borba, koja je vrijedna svake minute i svake brige".

Prisutnima se obratio i autor tekstova u knjizi, novinar i saradnik našeg portala Almir Panjeta, koji je kazao kako su sva djeca po nečemu posebna.

"Sva ova djeca imaju neke posebne potrebe, ali i posebne vještine. Vjerujem da niko u ovoj prostoriji ne zna tako dobro crtati kao mali Avdo. Avdi i drugoj djeci ne treba vaše sažaljenje, njemu treba naprav iti prilaz školi i dodati mu olovku ukoliko mu ispadne, ostalo će on sam izvesti i napraviti još neko od svojih remek-djela", kazao je Panjeta.

Promociji su prisustvovali i neki od junaka knjige, među kojima su bili dječak Avdo Dizdarević, talentovani mali umjetnik iz Sanskog Mosta, djevojčice Lana Šafranić i Lejla Đozo sa hrabrom majkom Sanelom, dječak Mubin Begović i njegova majka Melisa iz Novog Travnika, uporni nastavnik Jasmin Kasumović iz Sanskog Mosta...

UNICEF i "Duga" svima su priredili prigodne opklone, a mali Avdo bio je presretan kada je vidio da je dobio originalni dres kojeg mu je potpisanog iz Manchester Cityja poslao Edin Džeko, jedan od ambasadora UNICEF-a.

Priče su zabilježene u zajednicama uključenim u Program "Jačanje sistema društvene zaštite i inkluzije djece u BiH - SPIS". Pod sloganom "Za svako dijete", UNICEF je okupio partnere iz vlasti, lokalnih zajednica i civilnog društva kako bi unaprijedili društvenu zaštitu i inkluziju za djecu.

Uz podršku Evropske unije, Vlade Norveške i DFID-a, ovaj program doprinosi razvoju sistema i politika za zaštitu djece iz najranjivijih grupa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: