Vrijedni projekti
0

UNICEF i EU u Mostaru: Svako dijete treba porodicu, to je najbolje mjesto za njega

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Na Međunarodni dan porodica u Mostaru su boravili zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Sinno Khaldoun i predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan.

Kroz susret s predstavnicima Grada Mostara i Vlade HNK te posjete institucijama željeli su sagledati rezultate zajedničkog djelovanja uz primjer nekoliko povezanih i međuzavisnih aktivnosti u gradu.

Sinno Khaldoun, šef Delegacije EU u BiH, je kazao da mu je drago da mogu predstaviti uspješne rezultate zajednička dva projekta na koja je potrošeno šest miliona eura.

"Bavili smo se inkluzijom sve djece u društvu te poboljšanjem socijalnih usluga. Radi se o velikom poslu koji zahtijeva rad mnogih aktera, no cilj je jednostavan - omogućiti svoj djeci da žive boljim životom i iskažu svoj puni potencijal", naglasio je Khaldun te posebno poručio kantonalnim vlastima da trebaju usvojiti izmjene Zakona o socijalnim uslugama kako bi se dalje nastavio rad na tom polju.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan istakla je kako je na današnji Međunarodni dan porodica važno naglasiti značaj rada s djecom koja bi mogla ostati bez brige roditelja ili s onom koja su to već ostala.

"Porodica je najbolje mjesto za dijete u kojem ono može potpuno razviti svoje sposobnosti. Zbog toga mi promovišemo porodicu, ali se bavimo i međuvršnjačkim nasiljem. Radimo sa školama i pomažemo u prepoznavanju nasilja i rješavanju problema. Treće područje o kojem danas govorimo su djeca s poteškoćama", izjavila je Narayan, naglasivši da će UNICEF i dalje biti uz Grad Mostar i Vladu HNK.

Goran Opsenica, kantonalni ministar zdravstva rada i socijalne zaštite, kazao je kako je HNK najviše od svih kantona napredovao u implementaciji savremenih socijalnih politika.

Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, je kazao kako je posao na projektima kvalitetno urađen te kako su brojne škole iz ovog kantona uključene u ovakve i slične projekte.