Veliki broj u BiH
10

UNICEF: Broj djece migranata koji stižu mediteranskom rutom se povećava

M. N.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Četvrtinu od 121 hiljade izbjeglica i migranata koji dolaze u Evropu preko Sredozemnog mora čine djeca. Blizu 80 posto ih je registrovano samo u Grčkoj, navodi se u novom izvještaju UNICEF-a. BiH je najpogođenija kada je riječ o Zapadnom Balkanu.

Broj djece koja su stigla mediteranskom rutom povećao se u drugoj polovini 2019. godine. Zaključno s decembrom prošle godine, na području Grčke, Italije, Bugarske te Zapadnog Blakana registrovano je 45,7 hiljada djece, od kojih je blizu 13 hiljada odvojeno od svojih porodica.

U izvještaju se ističe kako je drugi migrantski val pogoršao humanitarnu situaciju u Srbiji, Crnoj Gori, a posebno u Bosni i Hercegovini gdje su kapaciteti za smještaj i zaštitu ograničeni.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na BiH navodi se kako je prošle godine registrovano za 20 posto više migranata nego u 2018. godini. U decembru je ostalo 1.182 djece u našoj zemlji, prvenstveno u Unsko-sanskom kantonu. Blizu 3,6 hiljada migranata je ostalo bez smještaja u zimskim uvjetima.

UNICEF je poslao svoje predstavnike u centre Salakovac, Ušivak, Borići, Bira, Sedra i Miral kako bi pružili psihosocijalnu pomoć i rekreativne aktivnosti djeci svih dobi. Oko 4.000 djece je učestvovalo u njihovim aktivnostima, a uspostavljena je i nova "sigurna zona za djecu" u Velikoj Kladuši.

"UNICEF nastavlja podržavati Ministarstvo obrazovanja USK i KS koja su uspjela upisati blizu 500 djece izbjeglica i migranata u redovne škole. Iako ostaju prepreke za upis djece u srednje škole, UNICEF je osigurao neformalno obrazovanje i rekreativne aktivnosti za svu djecu. Blizu 750 djece dobilo je posebne edukativne materijale, a obučeno je 100 nastavnika za inkluzivnu nastavu i socijalnu pravdu", navodi se u novom izvještaju koji je danas objavljen.

Bosna i Hercegovina dobila je 550 hiljada američkih dolara kao sredstva za rješavanje problema humanitarne krize.

Zaključeno je kako uprkos napretku u nacionalnoj legislativi koja se odnosi na zaštitu djece bez pratnje, inkluziji u nacionalne obrazovne sisteme i naseljavanju u urbane sredine, kapaciteti u svim zemljama koje se suočavaju s krizom su ograničeni i potrebna su dodatna ulaganja i tehnička podrška.