{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UNHCR potresen zbog smrti djeteta u požaru u Brčkom

24.8.2012. u 14:38
1
UNHCR potresen zbog smrti djeteta u požaru u Brčkom
1
UNHCR potresen zbog smrti djeteta u požaru u Brčkom
Prutače
UNHCR je potresen viješću da je u Kolektivnom centru "Prutače", u Distriktu Brčko, jutros izbio požar, u kojem je dvogodišnji dječak izgubio život, navodi se u saopštenju pristiglom na našu adresu.
Navodno su izgorjele četiri stambene jedinice, čije stanare organi vlasti premještaju u druge dostupne objekte u naselju.

"Ožalošćeni smo zbog smrti djeteta i izražavamo sućut porodici i ostalima koji su zahvaćeni ovim požarom. Današnja tragedija nas podsjeća na to da je neophodno iznaći hitna rješenja za raseljene osobe koje i danas, sedamnaest godina nakon rata, još uvijek žive u kolektivnim centrima. Neophodni su zajednički napori da se zatvore preostali kolektivni centri u zemlji i da se za njihove stanare osigura sigurno, dostojanstveno i stalno stambeno rješenje,” ističe Scott Pohl, šef UNHCR-ovog Odjela za zaštitu.

U Kolektivnom centru "Prutače" je smješteno oko 500 osoba i to je jedan od šest takvih centara u Brčko distriktu. Širom Bosne i Hercegovine se nalaze 153 kolektivna centra, u kojima je smješteno oko 8.500 ugroženih raseljenih osoba, koje tamo žive u teškim uvjetima.

Vlasti provode istragu o uzrocima požara, ali krivac mogu biti neispravne i zastarjele električne instalacije. Mnogi kolektivni centri su u trošnom stanju i ponekad nesigurni za život. Mnogi često ne zadovoljavaju osnovne preduvjete za dostojanstven život, kao što su ispravne sanitarije i grijanje tokom zime.

UNHCR će nastaviti da nadgleda dešavanja u kolektivnom centru u Brčkom i u kontaktu je sa općinskim vlastima kako bi se osiguralo da stanari odmah dobiju neophodnu pomoć.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: