{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UNHCR potresen zbog smrti djeteta u požaru u Brčkom

24.8.2012. u 14:38
1
UNHCR potresen zbog smrti djeteta u požaru u Brčkom
1
UNHCR potresen zbog smrti djeteta u požaru u Brčkom
Prutače
UNHCR je potresen viješću da je u Kolektivnom centru "Prutače", u Distriktu Brčko, jutros izbio požar, u kojem je dvogodišnji dječak izgubio život, navodi se u saopštenju pristiglom na našu adresu.
Navodno su izgorjele četiri stambene jedinice, čije stanare organi vlasti premještaju u druge dostupne objekte u naselju.

"Ožalošćeni smo zbog smrti djeteta i izražavamo sućut porodici i ostalima koji su zahvaćeni ovim požarom. Današnja tragedija nas podsjeća na to da je neophodno iznaći hitna rješenja za raseljene osobe koje i danas, sedamnaest godina nakon rata, još uvijek žive u kolektivnim centrima. Neophodni su zajednički napori da se zatvore preostali kolektivni centri u zemlji i da se za njihove stanare osigura sigurno, dostojanstveno i stalno stambeno rješenje,” ističe Scott Pohl, šef UNHCR-ovog Odjela za zaštitu.

U Kolektivnom centru "Prutače" je smješteno oko 500 osoba i to je jedan od šest takvih centara u Brčko distriktu. Širom Bosne i Hercegovine se nalaze 153 kolektivna centra, u kojima je smješteno oko 8.500 ugroženih raseljenih osoba, koje tamo žive u teškim uvjetima.

Vlasti provode istragu o uzrocima požara, ali krivac mogu biti neispravne i zastarjele električne instalacije. Mnogi kolektivni centri su u trošnom stanju i ponekad nesigurni za život. Mnogi često ne zadovoljavaju osnovne preduvjete za dostojanstven život, kao što su ispravne sanitarije i grijanje tokom zime.

UNHCR će nastaviti da nadgleda dešavanja u kolektivnom centru u Brčkom i u kontaktu je sa općinskim vlastima kako bi se osiguralo da stanari odmah dobiju neophodnu pomoć.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: