BiH
0

UNESCO spreman utrošiti 400.000 eura na restauraciju historijskog muzeja BiH

NINA
Danas je gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Muhidin Hamamdžić primivši sa saradnicima Marina Korteza, začetnika tog projekta ispred Venecije, te saradnika UNESCO-a, kazao kako je poduzete obaveze stvaranja uslova za realizaciju Projekta ARS AEVI Grad Sarajevo uspješno izvršio.

Osim finansijske podrške, koja se dosad cijeni na oko 350.000 KM, Grad Sarajevo je donio i Regulacijski plan Kvadrant ''C'' - Marijin Dvor kojim je predviđena, između ostalog, i izgradnja Muzeja savremene umjetnosti.

Prema najnovijim informacijama, razriješeni su i imovinsko-pravni odnosi tako da je preostalo da se uklone postojeći objekti, kako bi lokacija kod Historijskog muzeja bila spremna za početak gradnje muzeja. Idejno rješenje projekta bit će predstavljeno u septembru.

Marino Korteze je pozdravio napore koje čini Grad Sarajevo na realizaciji tog kulturno-umjetničkog i razvojnog projekta značajnog za cijelu regiju Balkana i Jugoistočne Evrope.

On je, također, izrazio spremnost UNESCO-a da utroši 400.000 eura na restauraciju Historijskog muzeja BiH, u kojem je trenutno smještena kolekcija ARS AEVI. UNESCO se odlučio na taj potez kako bi se ta kolekcija tokom idućih pet godina, koliko je predviđeno za izgradnju Muzeja savremene umjetnosti, ne samo sačuvala, nego i bila dostupna javnosti.

Nakon razgovora s dužnosnicima Grada Sarajevo Marino Korteze će se tokom svog boravka u Sarajevu sastati s predstavnicima svih razina vlasti, s obzirom da Projekt ARS AEVI ima podršku cijele zemlje.