BiH
3

UNESCO odobrio 70.000 KM za projekt Agencije za antidoping kontrolu BiH

Klix.ba
Fond za eliminaciju dopinga u sportu koji djeluje u okviru UNESCO-a, odobrio je projekt Agencije za antidoping kontrolu BiH. Riječ o projektu vrijednom 70.000 KM koji treba osigurati primjenu Međunarodne konvencije UNESCO-a protiv dopinga u sportu i Svjetskog antidoping kodeksa u BiH.

Od ovih sredstava bit će obučen i dodatni broj doping kontrolora za uzimanje uzoraka krvi od sportista, te za štampanje edukativnog materijala za sportiste i sportske saveze.

Predstavnici Agencije za antidoping kontrolu BiH učestvuju u radu 5. konferencije UNESCO - a u Parizu koja se održava povodom obilježavanja 10. godišnjice UNESCO Međunarodne konvencije protiv dopinga u sportu.

Glavni cilj Konferencije je pregled stanja usklađenosti država potpisnica s preuzetim obavezama, kao i nadzor primjene odredbi Međunarodne konvencije protiv dopinga u sportu.

Peta konferencija odgovorit će na nekoliko pitanja, uključujući pružanje platforme za diskusiju i debate o javnim antidoping politikama, uz osiguravanje usklađenosti, koordinacije i efektivnosti globalnog pravnog i političkog okvira koji bi mogao garantovati integritet sporta i upravljanje.

Ključni partneri su Svjetska antidoping agencija (WADA), pozvana u savjetodavnom svojstvu, Međunarodni olimpijski komitet (IOC), Međunarodni paraolimpijski komitet (IPC), Vijeće Europe (CoE), INTERPOL, Svjetska organizacija carinika i razne međuvladine i međunarodne sportske organizacije.

Ovom prilikom WADA će predstaviti godišnje izviješće o primjeni revidiranog Svjetskog antidoping Kodeksa, koji je na snazi od 1. januara 2015.

Prema Zakonu o sportu u BiH, Agencija za antidoping kontrolu BiH je kao institucija odgovorna za primjenu međunarodnih konvencija iz oblasti dopinga u sportu, poduzela niz uspješnih aktivnosti.

Bosna i Hercegovina, odnosno Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine je dobila potvrdu Svjetske antidoping agencije – WADA o usklađenosti sa novim Svjetskim antidopinškim kodeksom, te je time ispunila svoju obvezu.

Podsjećamo da je Agencija za antidoping kontrolu donijela Instrukciju o primjeni i provođenju Kodeksa i Pravila za borbu protiv dopinga u sportu i time propisala obaveze Olimpijskog komiteta, Paraolimpijskog komiteta i sportskih saveza u Bosni i Hercegovini u vezi primjene Kodeksa.