BiH
0

UNDP prezentirao Priručnik za uspostavljanje prakse ravnopravnosti spolova

FENA
Razvojni program UN-a (UNDP) prezentirao je danas u Sarajevu Priručnik za uspostavljanje prakse ravnopravnosti spolova, koji se sastoji od praktičnih mehanizama i uputa kako se ravnopravnost spolova može primijeniti u svakodnevnoj praksi institucija i organizacija.

Priručnik je izradio Regionalni centar UNDP-a za Evropu i Zajednicu nezavisnih država s ciljem pojednostavljenja procesa uspostavljanja prakse ravnopravnosti spolova u svim segmentima društva.

Zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Stefan Priesner kazao je kako je UN prije deset godina prihvatio koncept uspostavljanja ove prakse u društvu, imajući u vidu da bez ravnopravnosti spolova nema jednakog i održivog humanog razvoja.

Priesner stoga ističe značaj priručnika, jer sadrži konkretne smjernice zasnovane na iskustvima koje osiguravaju provedbu strategije za unapređenje ravnopravnosti spolova.

U oblasti ravnopravnosti spolova u regiji istočne Evrope i Zajednice nezavisnih država dosad je ostvaren značajan napredak, ali je u isto vrijeme došlo do novih izazova.

Ovi izazovi imaju različit utjecaj na status muškaraca i žena u društvu, te je uspostavljanje prakse ravnopravnosti spolova u društvu sada potrebnije nego ikada.

Predstavnica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Elma Spahić zahvalila je UNDP-u na izradi Priručnika, što je samo jedan od niza aktivnosti ove agencije na poboljšavanju stanja ravnopravnosti spolova.

Ona je izrazila uvjerenje da će ovaj dokument pomoći u praktičnoj primjeni standarda u oblasti ravnopravnosti spolova u našoj zemlji, posebno u implementaciji Akcionog plana o jednakopravnosti spolova u BiH.

Priručnik za uspostavljanje prakse ravnopravnosti spolova namijenjen je između ostalih nevladinim organizacijama i raznim grupama koje vrše monitoring i podršku vladi i međunarodnim organizacijama, studentima, supervizorima osoblja koje radi na projektima ravnopravnosti spolova, te za svakodnevni rad i obuku.