BiH
0

UNDP: Potrebno 80 godina da bi se u BiH prikupilo nelegalno oružje

FENA
Od posljedica nezakonitog posjedovanja malog i lakog naoružanja (SALW - Small arms and light weapons) u Bosni i Hercegovini godišnje umire otprilike sto ljudi, rečeno je danas na radnom skupu pod nazivom "Borba protiv malog i lakog naoružanja" u Sarajevu.

Rezidentna predstavnica Programa UN-a za razvoj (UNDP) i rezidentna kooridinatorica UN-a u BiH Christine McNab upozorila je da SALW nije samo problem u ovom regionu i ovoj državi.

Svrha ovog skupa je da se novinarima približi ova tematika i putem "Vodiča za medijsko izvještavanje o malom oružju i lakom naoružanju" ponude praktične upute za profesionalno izvještavanje o ovom vidu prijetnji ljudskoj sigurnosti.

"Otprilike 500 hiljada domaćinstava danas nezakonito posjeduje tu vrstu naoružanja", kazala je McNab na ovom skupu, a koji su zajednički organizirali Centar za sigurnosne studije BiH (CSS) i UNDP u sklopu informativne kampanje "Pobijedimo oružje“.

Upozorila je da SALW globalno izaziva smrt i teške posljedice, prenosiv je i do njega ljudi dolaze na nezakonit način, "što je tipično u zemljama koje proživljavaju postkonfliktnu situaciju".

Na skupu je ukazano i na problem što Oružane snage BiH imaju višak naoružanja i municije.

Amna Berbić iz UNDP-a, šefica Programa kontrole oružja i municije u BiH, kazala je da je da je budućim oružanim snagama BiH višak trenutno sto hiljada komada oružja i 25 do 30 hiljada tona municije od čega je, pretpostavlja se, 70 posto nestabilne municije.

Naglasila je da je u toku operacije "Žetva" od 1999. do sada prikupljeno više od 60 hiljada komada oružja.

"Kad to uporedimo s podatkom da 16 posto domaćinstava u BiH nelegalno posjeduje oružje, možemo reći da bi nam ovim tempom trebalo 80 godina da prikupimo sve nelegalno oružje, a trenutnim kapacitetima oko deset i više godina trebalo bi nam da se riješimo viška nestabilne municije", kazala je Berbić.

Predstavljajući UNDP-eve aktivnosti za 2008.-2011. godinu, najavila je da je u planu i implementacija državne kampanje za prikupljanje i uništavanje oružja.

Predsjedavajući Koordinacionog odbora za kontrolu SALW-a i šef Odsjeka za mir i sigurnost MVP-a BiH Momir Brajić naglasio je da je "na početku 21. stoljeća, u regionu i u svijetu, problem nelegalne trgovine oružjem jedan od najznačajnijih problema po mir i bezbjednost u BiH".

"Rukovođena potrebom i u skladu s međunarodnim obavezama, BiH je razvila Strategiju i akcioni plan kontrole SALW-a, koja predstavlja širok dijapazon mjera i aktivnosti koji podrazumijevaju prikupljanje i uništavanje oružja te donošenje legislative na državnom nivou, vezano za kontrolu SALW-a te jačanje svijesti kod stanovništva i suradnja s međunarodnim organizacijama koje se bave ovom problematikom", kazao je.

Brajić je spomenuo da je "značajan iskorak" napravljen, prije svega, na kontroli granica, kao jednom od segmenata u lancu aktivnosti unutar Strategije.

"Postignuti su značajni rezultati u vezi s pitanjem šverca oružjem", kazao je.

Dodao je i to da je MVPBiH formirao tri radne grupe koje rade na izradi zakona o oružju; zakona o kretanju opasnih materija i zakona o kretanju oružja i municije unutar BiH. Ti zakoni su, prema njegovim riječima, u različitim fazama izrade, a smatraju se značajnim u vezi s kontrolom malog i lakog naoružanja.

Denis Hadžović iz CSS-a BiH upozorio je na procjene koje kažu da je oko 90 posto kriminalnih aktivnosti u Bosni i Hercegovini počinjeno nelegalnim naoružanjem.

"Međunarodne institucije i mediji su često stavljali BiH u kontekst nedozvoljene trgovine oružjem, a sve to nas alarmantno upućuje o potrebi većeg angažmana vlasti i ostalih dijelova društva, u provom redu medija, obrazovnih institucija i nevladinog sektora", kazao je Hadžović.

U skladu s potrebom dostizanja evropskih standarda i najboljih praksi vezanih za tu oblast, BiH je u decembru 2005. usvojila Strategiju i akcioni plan kontrole malog naoružanja. Sveobuhvatan pristup implementaciji Strategije uključuje adekvatno medijsko izvještavanje o malom oružju i lakom naoružanju.