BiH
0

UNDP demantira optužbe o uvozu brucelozom zaraženih ovaca koje su donirane u Srebrenicu

FENA
Bruceloza nikad ranije nije bila prisutna na području općine Srebrenica, ali njenom pojavom mnogi pojedinci i mediji optužili su UNDP da je putem donacija uvezao zaražene ovce.

U današnjem saopćenju Razvojnog programa Ujedinjenih nacija za BiH (UNDP), naglašeno je da je bruceloza problem cijele države, a ne samo regije Srebrenica te se kategorički odbijaju sve optužbe i spekulacije, potkrepljujući relevantnim pokazateljima da u nabavci stoke nije bilo propusta.

Alexander Prieto, menadžer projekta UNDP-a u Srebrenici, istakao je za Fenu da su ovce nabavljane u Vitezu, a budući farmeri i korisnici iz Srebrenice, direktno su učestvovali u odabiru ovaca. Tom prilikom bilježeni su brojevi s ušne markice svakog grla i baš te ovce su dopremljene u Srebrenicu, naravno, uz prethodni veterinarski pregled. Svaka ovca je testirana i proglašena negativnom nakon primjene Elisa i Rose Bengal testa na brucelozu i Elisa testa na Q groznicu.

„Ovce su, dakle bile potpuno zdrave, nabavljene 2006. godine, a tek godinu dana kasnije, pojavio se prvi slučaj bruceloze u Srebrenici. Imamo urednu dokumentaciju na osnovu koje je i Veterinarska inspekcija Federacije BiH ustanovila da je prilikom svakog transporta stoke za Srebrenicu u cijelosti ispoštovana sva zakonska procedura, naglasio je Prieto.

Pojava bruceloze mogla je biti izazvana slabom kontrolom nad prometom stoke i njihovim švercom. Stoku su individualno nabavljali i građani bez adekvatne dokumentacije i bez prethodnog testiranja.

Zbog toga UNDP odbacuje sve spekulacije i optužbe prema ovoj organizaciji i naglašava da se ne može očekivati da će se situacija s brucelozom riješiti brzo, ali da će UNDP aktivno učestvovati u saniranju novonastale situacije.