{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Unatoč protivljenju evropskih arheologa nastavlja se istraživanje Bosanske doline piramida

S
Sarajevo-x.com
27.12.2006. u 00:28
0
0
Unatoč protivljenju evropskih arheologa nastavlja se istraživanje Bosanske doline piramida
0
Unatoč protivljenju evropskih arheologa nastavlja se istraživanje Bosanske doline piramida
Nakon jučer objavljenog upozorenja evropskih arheologa bh. vlastima protiv podrške projektu "bosanskih piramida" oglasila se i Fondacija "Arheološki Park: Bosanska piramida Sunca", čije saopštenje prenosimo u cijelosti.
"Fondacija “Arheološki Park: Bosanska piramida Sunca” je pokrenula najveći ovogodišnji geo-arheološki projekt u svijetu: za sedam mjeseci utrošeno je preko 100.000 radnih sati na iskopavanja i naučne analize prvih evropskih piramida. Preko 200.000 turista i posjetilaca je imalo prilike da se uvjeri da se zidovi Bosanske piramide Sunca sastoje od betonskih blokova, da su terase piramide Mjeseca rađene ljudskom rukom, da postoji kompleks podzemnih tunela dugačak desetine kilometara, da se u Gornjoj Vratnici nalazi prahistorijski kameni hram, da se širom BiH pronalaze misteriozne kamene kugle.

Ovo su arheološka bogatstva Bosne i Hercegovine kojih se mi ne stidimo, stoji u saopštenju Fondacije.

[SLIKA]1[/SLIKA] U novembru i decembru 2006. godine su nezavisni stručni timovi iz Beograda i Njemačke, uz pomoć najsavremenijih geo-radarskih uređaja, potvrdili da se na piramidi Sunca nalaze unutrašnji prolazi i ulazi, da su na vrhu piramide Mjeseca antropogene (ljudske) strukture, da se u Gornjoj Vratnici nalaze stepenice na kamenom hramu. Naš odgovor “profesionalnim arheolozima” i drugim dušebriznicima je jasan: radom i daljim iskopavanjima i analizama ćemo dokazivati naše teze u “bosanskim brdima”.

Čemu briga tih “ogorčenih profesionalnih arheologa’ koji nisu bili na lokaciji, ili gospodina Hardinga koji je svratio u Visoko na 15 minuta i izjavio da tamo nema ništa? Fondacija se finansira sredstvima iz SAD, Malezije i većinom iz privatnih izvora u BiH. Učešće “bosanskih vlasti” je samo 10%. Dakle, ne trošimo “rijetke finansijske resurse”. Oni su u maju 2006. godine takođe pisali peticiju da se zaustave radovi i neistinito su tvrdili da mi “uništavamo srednjovjekovni grad” kojeg odavno nema, svjesno zanemarujući činjenicu da smo mi radili stotinama metara daleko od lokacije tog “grada”.

[SLIKA]2[/SLIKA] S novim naučnim rezultatima oni gube tlo pod nogama. Sve je više dokaza da se u središnjoj Bosni krije veličanstveni piramidalni kompleks, a oni nemaju kontrolu nad tim istraživanjima. Fondacija će i dalje biti otvorena prema svim dobronamjernim stručnjacima koji žele da se priključe istraživanju, kao što je to slučaj s tri egipatska eksperta koji su potvrdili da je ovdje riječ o vrijednoj arheološkoj lokaciji ili Građevinskog instituta iz Tuzle koji je analizirao blokove s piramida potvrđujući da je riječ o betonskom građevinskom materijalu. Mediji će i dalje biti redovno obavještavani o novim otkrićima, javnost može pratiti dnevne informacije na web stranici www.piramidasunca.ba, a posjetioci će i ubuduće biti dočekivani dobrodošlicom.", navodi se u saopštenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: