Selmo Cikotić
0

"Unatoč prijetnjama, u BiH neće biti rata"

FENA
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić u nedjelju je izjavio da unatoč nacionalističkim ispadima, prijetnjama i ultimatumima rata u našoj zemlji neće biti.
  • Ni unutar Bosne i Hercegovine ni u našem susjedstvu nema tog kapaciteta koji bi mogao izazvati rat i tog goriva koji bi ga izdržao - rekao je Cikotić u intervjuu Radiju Federacije BiH. Dodao je da BiH ima respektabilne oružane snage koje mogu sačuvati suverenitet i teritorijalni integritet države.

Odgovarajući na špekulacije o tome da bi se u slučaju evetnualnog rata Oružane snage BiH raspale po nacionalnim šavovima, ministar Cikotić je rekao:

  • Takve teze dolaze iz susjedstva i na to računaju oni koji su zaokupljeni prošlošću. Takvo raspadanje je naprosto nemoguće budući da u bh. vojsci, među Srbima, Hrvatima i Bošnjacima, ima dosta onih koji su se i u minulom ratu borili za BiH. Međunacionalni odnosi u Oružanim snagama BiH su sada na visokom nivou i primjer za druge. I tu se gleda državni interes, prije bilo kakvog drugog.

Cikotić je na sjednici Vijeća ministara BiH prije tri dana glasao protiv nacrta budžeta BiH za 2010. i on to ovako objašnjava:

  • Glasao sam protiv jer su finansijska sredstva za Ministarstvo odbrane sa 371 milion KM, koliko smo mi tražili, smanjena na 341 milion KM, što je nedovoljno s obzirom na naše obaveze prema NATO-u. Vjerujem da će članovi Predsjedništvu BiH imati više razumijevanja i odobriti nam optimalna sredstva - rekao je ministar odbrane Selmo Cikotić.